*Nettavisen* Nyheter.

- USA bak Krekar-bevis

USA medvirket til den siste arrestasjonen av mulla Krekar i Oslo, slår skribentene Michael Isikoff og Mark Hosenball fast i spalten «Terror-watch» i siste nummer av Newsweek.

08.01.04 10:50

Ifølge Newsweek har «kilder i Bush-administrasjonen bekreftet at amerikanske myndigheter hjalp norsk politi med å samle inn bevis som ble brukt i forbindelse med den siste arrestasjonen av Krekar».

- Ukritisk av politiet
- Jeg er ikke overrasket. Jeg har hele tiden påstatt at Økokrim har spist maten de har fått servert av USA og PUK, uten å stille for mange spørsmål, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

TV 2 Nettavisen har tidligere avslørt at USA lenge har presset på norske myndigheter for å få Krekar bak lås og slå. Amerikanerne har i flere møter med Utenriksdepartmentet uttrykt kraftig misnøye med Norges håndtering av saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

I høst var justisminister John Ashcroft på besøk i Norge, et besøk som offisielt ble forklart som familieferie.

«John Ashcroft møtte representanter for norske myndigheter for å gjenta Bush-administrasjonens holdning i saken», opplyser amerikanske og norske kilder til Newsweek.

Kobles til terror i Europa
Ifølge aktualitetsmagasinet mener amerikanske myndigheter at de kan koble Krekar til aktuelle terror-aksjoner i Europa og Irak.

«Amerikanske tjenestemenn sier til Newsweek at de er overbevist om at Krekar kommuniserer med sine frender i Irak og oppfordrer dem til å angripe amerikanske mål i Irak», heter det.

Magasinet understreker at det ikke bare er ved denne siste arrestasjonen som amerikanske myndigheter har medvirket.

«Dette er det siste forsøket, i en serie USA-inspirerte juridiske forsøk på å få puttet Krekar bak lås og slå.»

- Denne saken er et storpolitisk spill, hvor Norge bare har blitt en liten brikke. USAs involvering i bevisopptakene i Nord-Irak er bare nok et bevis på at disse vitnesbyrdene ikke kan legges til grunn, framholder Meling.

Fanget av USA
TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet at flere Ansar al-Islam fanger i Nord-Irak skal ha blitt tilbudt friheten hvis de vitnet mot mulla Krekar. Disse fangene soner sin dom i et amerikansk kontrollert fengsel i Nord-Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag