- Utbruddet kan gi seg i løpet av noen dager

Foto: Jon Gustafsson /Helicopter.is (AP)

Men det kan også vare i flere uker, måneder og år.

17.04.10 19:18

Flytrafikken i Norge og store deler av Europa har siden torsdag vært lammet av askeskyen fra utbruddet til vulkanen Eyjafjallajökull på Island. Fredag og lørdag har det vært små åpninger i luftrommet over nordlige deler av Norge, men all utenlandstrafikk og trafikk på sør- og Østlandet står stille.

Og til tross for at mange spår at utbruddet kan bli langvarig, kommer professor Johan Petter Nystuen ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo med gode nyheter.

- Varte i 13 måneder
Ifølge Nystuen varte det siste kraftige utbruddet i Eyjafjallajökull i drøyt et år.

- Forrige gang Eyjafjallajökull hadde utbrudd var fra 1821 til 1823, og da varte utbruddet i litt over et år, nesten 13 måneder, sier Nystuen til Nettavisen.

Men Nystuen har gode nyheter.

- Ifølge prognoser levert av eksperter siste døgnet kan utbruddet muligens gi seg i løpet av noen dager. De mener å se at trykket i vulkanen er i ferd med å gi seg, sier Nystuen før han minner om at det er svært stor usikkerhet rundt dette.

- Vi kan spekulere og gjette så mye vi vil, men alt er veldig usikkert, sier han.

Når høyt opp på grunn av is
Tidspunktet for utbruddet er svært dårlig for Norge og Europa. For det første gjør årstiden at asken har kommet høyt opp i atmosfæren, slik at den sprer seg fort og langt.

- Asken har nådd svært høye høyder. Det er fordi utbruddet kommer på en årstid hvor det er mye is og vann, som gir energi. Dersom utbruddet ikke hadde skjedd i nærheten av en isbre, eller dersom det hadde skjedd på sommeren, hadde ikke asken kommet så høyt opp, sa seniorforsker Fred Prata i Norsk institutt for luftforskning til Nettavisen tidligere lørdag.

Les egen sak: Vinden snur ved vulkanen

- Kan isen rundt krateret på Eyjafjallajökull smelte?

- Det vil smelte når vulkanen omsider har smeltet hull gjennom hele isen. Da blir det ordinært utbrudd uten samme høyde. Jeg vet ikke hvor langt den har kommet, men betydelige mengder is har allerede smeltet, og istykkelsen er redusert betraktelig, sier Nystuen til Nettavisen.

- Vil bli svært utfordrende
Informasjonssjef Ove Arvesen i Avinor sier til Nettavisen at han håper utbruddet snart går mot en slutt, og at han frykter følgene av et eventuelt langvarig utbrudd.

- Vi har allerede en helt ekstrem situasjon, en svært vanskelig situasjon. Jeg vil ikke spekulere rundt hva som skjer, men det vil jo bli desto mer vanskelig og krevende dersom situasjonen vedvarer lenge, sier Arvesen til Nettavisen.

Han legger til at Norge er i en særstilling i forhold til resten av Europa.

- Problemet for Norges del er at vi ikke kommer ut og inn av eget luftrom. Foreløpig har det vært noen muligheter lenger sør i Europa til å komme rundt denne askeskyen, og store deler av luftrommet i Europa er åpent, men for Norges del er det vanskelig, sier Arvesen.

Vinden har snudd
Lørdag formiddag rapporterte islandske geologer om at vinden på Island har snudd, og at askerøyken nå blåser sørover fra Eyjafjallajökull.

- Jeg tar ikke det for gitt før jeg ser dette selv på mine prognoser. Vi må se på vinden i høye luftlag, og ikke bare på bakkelag. Hvis det er snakk om bakkelag får det ingen innvirkning. Hvis vi får nordlig vind i luftlaget høyt oppe sendes strømmen mer mot de britiske øyene. Det er det som eventuelt skjer. England, Belgia, Nederland, og den sektoren, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Nettavisen.

- Hvis dette er tilfelle sender du konsentrasjonen av bruddet mot disse områdene. Norge slipper noe mer unna den strømmen. Men så spørs det jo hvordan vindretningen ligger i dette området. Skyene kan jo bli kastet rett tilbake, sier Gislefoss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag