*Nettavisen* Nyheter.

- Utbruddet kan pågå i månedsvis

Foto: BRYNJAR GAUTI (AP/Scanpix)

Sist gang vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd varte det i ett år.

16.04.10 06:42

- Vulkanutbruddet kan holde på en god stund til, i verste fall i flere måneder eller år, sier vulkanekspert Reynir Bödvarsson til svenske Aftonbladet .

Vulkanutbruddet på Island fortsetter med uforminsket aktivitet, og asken førte torsdag til at en fjerdedel av flytrafikken i Europa ble innstilt.

- Det kan stoppe i løpet av noen dager, men det er minst like sannsynlig at det holder på mye lenger.

Forrige utbrudd varte ett år
- Sist gang vulkanen hadde utbrudd holdt den på i drøyt ett år, fra desember 1821 til januar 1823. Det er veldig vanskelig å finne ut hvor lenge den vil være aktiv. Nå gjøres det kjemiske analyser av partiklene som kommer ut av vulkanen, og det kan gi oss indikasjoner på hvor lenge de vil holde på, sier han.

Han forklarer at selv om utbruddet skulle fortsette over lengre tid vil nok selve askeproduksjonen være varierende.

- Da burde det komme muligheter for å kunne fly innimellom.

Tiltar i styrke
Og torsdag kveld ser det ut til at Eyjafjallajökulls utbrudd bare tiltar i styrke.

- Seismografene viser at intensiteten har vært økende siden i dag tidlig, sier geofysiker Pall Einarsson ved Universitetet på Island til Reuters.

Vil vare til søndag
Jakob Inghammar i Storm Weather Center forteller til Nettavisen at askeskyene vil ligge over Norge så lenge vulkanen fortsatt er aktiv og nordvestlige vinder fra Island transporterer askeskyene hitover.

- Slik det ser ut nå vil de nordvestlige vindene fra Island fortsette i hvert fall fram til søndag. Hvis vulkanaktiviteten fortsetter kan vi regne med at vi får askeskyer innover landet i alle fall til og med helgen, sier han.

Inghammar tør ikke spå hvor lenge askeskyene vil påvirke flytrafikken, men mener at det kan vare i flere dager og kanskje også uker.

Flytrafikken påvirkes
Ingen vet sikkert når flytrafikken vil være i gang igjen, men flytrafikken over Norge vil helt sikkert være stengt til og med fredag.

- Jeg tror ganske sikkert at flytrafikken må stenges for hvert fall et par dager til, selv om jeg ikke vet hvilke kriterier de har for å stanse den, sier Inghammar.

Han forklarer at problemet først og fremst vil gjelde Skandinavia og Vest-Europa, og våger ikke svare på om det også vil gå ut over mer østlige områder av Europa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.