RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Utrolig at ingen ble drept

Sist oppdatert:
Flammene stod 60 meter til værs etter eksplosjon i tankanlegg. Politiet priser seg lykkelige over at liv ikke gikk tapt. Men faren er ikke over.

(iBergen.no) : Store brann- og redningsstyrker rykket ut til Vest-Tank i Gulen, etter en eksplosjon i en slumpoljetank ved titiden.

- Brannen ble slukket litt før klokken 13.00. På branntomten driver man fortsatt med etterslukking, for å hindre at det tar seg opp igjen, sier lensmannen i Gulen, Henry Indrebø, til iBergen.no.

- Folk som bor i området og merker røyk, bør holde seg inne og lukke igjen vinduene, sier lensmannen.

Ti personer, hovedsaklig brannmannskaper, ble sendt til lege med lettere røykskader etter slukningsarbeidet. Ingen personer kom alvorlig til skade, men en person ble sendt til sykehus for ytterligere utredning for røykskader.

- De åtte som befant seg på området da det smalt, har hatt utrolig flaks, sier Indrebø.

Smalt under arbeid
- Tanken eksploderte i forbindelse med vedlikeholdsarbeid. Hva disse konkret gikk ut på, har jeg ikke oversikt over ennå, sier Jørn Losvar til iBergen.no.

Så sent som høsten 2006 fikk anlegget sin statlige sertifisering. Ifølge Losvar er anlegget i utmerket stand. Han kjenner ikke årsaken til ulykken.

- Vi er bare kjempeglade for at ingen liv har gått tapt, eller at noen er alvorlig skadd. Så snart slukkearbeidet er ferdig, vil vi gå inn i området og inspisere skadene. Det sier seg selv at de er omfattende.

Brannen er i ferd med å slukkes, og den tjukke røyken er minsket betraktelig.

- Brannen er under kontroll og etterslukking vil snart igangsettes, sier Losvar.

Tanken sprengt i filler
Katastrofe-eksplosjonen skjedde på VestTank sitt anlegg i Sløvåg, helt sør i Gulen kommune. Anlegget ligger like over fjorden for oljeraffineriet på Mongstad.

TV 2s reporter Sturla Dyregrov var på stedet i helikopter.

- Det er ingenting igjen av tanken som eksploderte. Det er fremdeles kraftig røyk og åpne flammer på land, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Politiet vurderer nå en storstilt evakuering på grunn av giftig røyk.

– Det brenner fortsatt, og vi frykter at nabotanken, som inneholder bensin, også skal eksplodere. Vi vurderer nå å evakuere boligområder i Halsvik, Steine og Hovden-feltet, på grunn av røyken. Det kan nå se ut som om vinden er i ferd med å ta en annen retning, og vi vil sette i gang en evakuering raskt dersom det blir behov for det, sa lensmannen i Gulen, Henry Indrebø, til iBergen.no ved 11.45-tiden.

- Ingen savnet
Haukeland sykehus ble satt i høyberedskap i påvente av mer informasjon. Lensmann Indrebø forteller at ti personer blir sendt til kommunal lege for sjekk, med det som trolig er ubehag etter lettere røykskader.

– Det er ingenting som tyder på at noen er blitt alvorlig skadet eller har mistet livet. De som er savnet skal være kommet til rette, men det har ikke vært mulig å samle alle på grunn av kaoset som rår her på anlegget, sier informasjonskonsulent Jørn Losvar ved Vesttank til iBergen.no.

Ukjent årsak
Han sier at det foreløpig er ukjent hva som var årsaken til eksplosjonen.

– Vi vet ikke hva som har skjedd, eller hvorfor det har skjedd. Alt vi kan si er at det er omfattende skader på anlegget, sier Losvar.

Lensmannen i Gulen, Henry Indrebø, sier til Nyhetskanalen at av de åtte personene som var på anlegget, er ingen fysisk skadd eller savnet.

- Men vi kan ikke si sikkert om det var flere på anlegget, legger han til.

60 meter høye flammer
– Smellet var helt utrolig høyt. Det hørtes ut som om en dynamittladning gikk av rett utenfor døren vår. Og vi ligger om lag en halv kilometer fra anlegget, sier Johnny Birkeland ved Birkeland Transport i Gulen til iBergen.no.

– Flammene står 50-60 meter rett til værs, og det er voldsomt med røyk, sier Birkeland.

De 20 ansatte i Birkeland Transport og de ansatte i VestTank er nå evakuert fire-fem kilometer øst for VestTank. Ifølge Birkeland går røyken nordover.

Har du tips eller bilder, send til redaksjon@ibergen.no

- En tank som har eksplodert og står i brann. Store ressurser er i sving for å få bukt med dette, og vi er redd for at det skal spre seg til andre tanker. Brannmannskapene er nå i ferd med å kjøle ned de øvrige tankene som ligger i området. Supplybåter ligger ute i fjorden og sprøyter vann inn på tankene som ligger i nærheten av den som brenner. Likevel er det stor fare for at det kan spre seg, sier lensmann i Gulen, Henry Indrebø.

Avfallsolje
- Hva var i tanken som eksploderte?
- Det som var i denne tanken var avfallsolje.

Ulykken ble meldt ved 10.10-tiden onsdag formiddag. Det pågår nå full evakuering av anlegget. Politiet vet ennå ikke hva som var på tanken som eksplosjonen.

Evakueres
«M/F Eidfjord» som trafikerer ferjesambandet Leirvåg-Sløvåg, lå på vent på Mongstad og ventet på nærmere instruksjoner. Noen av mannskapene hørte eksplosjonen.

- Jeg var ikke på broen da det skjedde, men styrmannen vår hørte eksplosjonen. Vi ser det brenner kraftig og det er mye røyk. Vi venter nå på telefon fra politiet om vi skal være med på evakueringen, sier ett av mannskapene ombord til iBergen.no.

- Så langt har vi ikke oversikt om det er noen som er skadd. Det er flere tanker i området, sier Holmås.

Norges største
Ved oljeraffineriet på Mongstad blir nå beredskapen mobilisert hvis det blir behov for assistanse. Anlegget har moderne slukkeutstyr for denne type branner.

VestTank sin Waste og Tank Terminal i Sløvåg som ligger i Gulen kommune, vis a vis Mongstad, er Norges største frie terminal med 14 tanker for lagringskapasitet for væske og petroleumsprodukter på 115 000 m3. Anlegget har i operasjon et rense- anlegg for farlig avfall fra skip og offshore med mottak, behandling og utslipp på 175 000 m3 pr. år.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere