RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Utvalget i norske butikker er patetisk

UENIGE: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum møttes til dyst i NRKs Debatten torsdag kveld.
UENIGE: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum møttes til dyst i NRKs Debatten torsdag kveld. (Montasje/Scanpix/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Under «Debatten» på NRK torsdag kveld var det norsk mat som var temaet.

- Utvalget i norske butikker er patetisk. Heldigvis bor vi nærme Sverige så vi slipper å handle på Kiwi, sier kommentator i Aftenposten Joachim Lund.

Han er blant de som mener kortreist kvalitets mat er for dårlig representert i butikkene våre, mens andre er fornøyd med det de finner på for eksempel Rema 1000 eller Kiwi.

Norsk landbruk er en fiasko

- At gårdsbruk blir lagt ned betyr jo at jordbruket har blitt veldig mye mer effektivt. Det har vært en enorm produktivitetsvekst i norsk jordbruk, og det skal til, for vi holder oss jo med et jordbruk som ikke er konkurransedyktig. Regninga betales av skattebetalerne og av matkjøperne, sier Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen.

Les også Gunnar Stavrums blogginlegg: Vil ha både trygg og billig mat

Og mens Stavrum mener landbrukskonseptet er en fiasko og at det er bra at gårder blir lagt ned, er leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum av en helt annen oppfatning.

- Norsk matproduksjon er helt fantatsisk. Vi har verdens reneste og tryggeste mat. Det er en strålende suksess, sier Vedum. Og legger til at kjernen i problematikken er Frp og landbruksministeren som vil gå i en helt annen retning.

Syns bøndene sutrer

Ordfører i Os kommune Terje Søviknes (Frp) stilte i debatten som representant for landbruksministeren. Han ertet på seg leder for Norsk bonde- og småbrukarlag, Merete Furuberg, som ikke satte pris på hentydningen om at bøndene svartmaler bildet.

- Med den politikken Høyre og Frp driver med er norsk landbruk på vei utfor stupet, sa Furuberg. Hun benyttet anledningen til å understreke at dersom man skal kunne finne mer norsk produsert mat i butikkene, så må bøndene klare å holde på produksjonsarealene sine.

Retningen er den samme

Svenn Arne Lie, rådgiver i Fagforbundet og tidligere landbruksforsker, mener retning er et viktig stikkord i denne debatten.

- Politikerne her er trent opp til å si de riktige tingene, men vet ikke nødvendigvis helt hva saken dreier seg om, sier Lie, og legger til:

- Forskjellen på Listhaug og Vedum er ikke retning, det er fart.

Stavrum sier seg enig.

- Begge partiene har over mange år bygd ned antall gårder i Norge og lagd større enheter. Så det er ikke noe helt fullstendig nytt som har skjedd de siste to årene. Dette er en politikk som har vart i nesten 60 år.

Les også Gunnar Stavrums blogginlegg: Stille i fjøset


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere