- Utvalget i norske butikker er patetisk

UENIGE: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum møttes til dyst i NRKs Debatten torsdag kveld.

UENIGE: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum møttes til dyst i NRKs Debatten torsdag kveld. Foto: (Montasje/Scanpix/Nettavisen)

Under «Debatten» på NRK torsdag kveld var det norsk mat som var temaet.

07.05.15 23:11

- Utvalget i norske butikker er patetisk. Heldigvis bor vi nærme Sverige så vi slipper å handle på Kiwi, sier kommentator i Aftenposten Joachim Lund.

Han er blant de som mener kortreist kvalitets mat er for dårlig representert i butikkene våre, mens andre er fornøyd med det de finner på for eksempel Rema 1000 eller Kiwi.

Norsk landbruk er en fiasko

- At gårdsbruk blir lagt ned betyr jo at jordbruket har blitt veldig mye mer effektivt. Det har vært en enorm produktivitetsvekst i norsk jordbruk, og det skal til, for vi holder oss jo med et jordbruk som ikke er konkurransedyktig. Regninga betales av skattebetalerne og av matkjøperne, sier Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen.

Les også Gunnar Stavrums blogginlegg: Vil ha både trygg og billig mat

Og mens Stavrum mener landbrukskonseptet er en fiasko og at det er bra at gårder blir lagt ned, er leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum av en helt annen oppfatning.

- Norsk matproduksjon er helt fantatsisk. Vi har verdens reneste og tryggeste mat. Det er en strålende suksess, sier Vedum. Og legger til at kjernen i problematikken er Frp og landbruksministeren som vil gå i en helt annen retning.

Syns bøndene sutrer

Ordfører i Os kommune Terje Søviknes (Frp) stilte i debatten som representant for landbruksministeren. Han ertet på seg leder for Norsk bonde- og småbrukarlag, Merete Furuberg, som ikke satte pris på hentydningen om at bøndene svartmaler bildet.

- Med den politikken Høyre og Frp driver med er norsk landbruk på vei utfor stupet, sa Furuberg. Hun benyttet anledningen til å understreke at dersom man skal kunne finne mer norsk produsert mat i butikkene, så må bøndene klare å holde på produksjonsarealene sine.

Retningen er den samme

Svenn Arne Lie, rådgiver i Fagforbundet og tidligere landbruksforsker, mener retning er et viktig stikkord i denne debatten.

- Politikerne her er trent opp til å si de riktige tingene, men vet ikke nødvendigvis helt hva saken dreier seg om, sier Lie, og legger til:

- Forskjellen på Listhaug og Vedum er ikke retning, det er fart.

Stavrum sier seg enig.

- Begge partiene har over mange år bygd ned antall gårder i Norge og lagd større enheter. Så det er ikke noe helt fullstendig nytt som har skjedd de siste to årene. Dette er en politikk som har vart i nesten 60 år.

Les også Gunnar Stavrums blogginlegg: Stille i fjøset


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag