- Uverdig å grave i kongefarskap

Biskop Rosemarie Køhn går hardt ut mot forfatter Tor Bomann-Larsens spekulasjoner om Kong Olavs biologiske herkomst. - Uverdig og stygt, mener biskopen.

14.10.04 21:59

I sitt andre bind av historien om det norske kongehuset, «Folket», sår forfatter Tor Bomann-Larsen tvil om hvem som var kong Olavs far. Den engelske livlegen sir Francis Laking lanseres i boka som Olavs biologiske far.

Bomann-Larsen har satt av et helt kapittel om kong Olavs mulige, så langt ukjente far. Han bruker 23 sider til å begrunne sin påstand, under kapitelet «Livlegens hemmelighet».

- Jeg syns ikke i det hele tatt om denne saken, og syns ikke de skal grave i fortiden på denne måten. Det er uverdig, sier Køhn til TV 2 Nyhetene.

Torsdag kveld var alle biskopene samlet til den årlige middagen på slottet i forbindelse med bispemøtet. Det var da biskopen ankom middagen at kommentarene kongefarskapet falt.

Biskop Køhn presiserer at hun ikke synes det spiller noen rolle hvem som er den biologiske faren til Kong Olav V.

- Uansett hva som er sant eller ikke sant, så syns jeg ikke det skal graves i den. Jeg synes det er stygt, fortsetter hun.

- Jeg er overbevist om at kongehuset er tjent med dette, sa forfatteren Tor Bomann-Larsen selv da han lanserte boken torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.