RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uverdig og spekulativt i rusomsorgen

Foto: Hilde Charlotte Solheim (Nettavisen)
Mens køene av narkomane som trenger behandling øker, legges behandlingsinstitusjoner ned. Sosialminister Ingjerd Schou mener norske kommuner opptrer spekulativt og uverdig i rusomsorgen.

Bakgrunnen for krisen er rusreformen som ble innført ved årsskiftet. Behandlingsansvaret ble flyttet fra fylkesnivå til de statlige helseforetakene, noe som medførte at behandlingen ble gratis for kommunene. En plass på de private institusjonene koster fortsatt penger.

Sosialminister Ingjerd Schou sier til Vårt Land at hun er klar over problemet, som hun mener først og fremst ligger hos kommunene.

- Uverdig
–Kommunene har ansvar for rusmisbrukerne. De har ikke fått mindre penger enn før til å bære dette ansvaret, sier hun.

Schou mener noen kommuner opptrer spekulativt for å spare penger.

–Det er uverdig, sier hun.

Frykter flere dødsfall
Jan Ingvaldsen i stiftelsen Kraft, en sammenslutning av private rusfriinstitusjoner, frykter konsekvenser som lengre køer og dødsfall. Han mener hundretusenvis av døgnplasser står i fare på årsbasis.

–Mange har allerede sagt opp folk og stengt hele avdelinger. Hvis dagens situasjon vedvarer, vil vi se en massiv opphopning av misbrukere i kø, og en tilsvarende nedleggelse av private institusjoner, sier Jan Ingvaldsen til Vårt Land.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere