RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Valgerd er feig

Sist oppdatert:
Arbeiderpartiets Trond Giske mener kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) er feig som ikke vil si hva hun mener om diskriminering av homofile.

Valgerd Svarstad Haugland fikk gjennomgå i Stortingets muntlige spørretime onsdag. Hun ble hardt presset for å ta avstand fra helseminister og KrF-leder Dagfinn Høybråtens uttalelser om at Misjonsforbundets ønske om å nekte medlemskap for praktiserende homofile er et teologisk spørsmål. Høybråten er selv medlem i Misjonsforbundet.

Spørsmålet ble tatt opp av Øystein Djupedal (SV) som sa at Misjonsforbundets holdning ikke er et teologisk spørsmål, men et spørsmål om homofiles rettigheter, toleranse, respekt for menneskeverdet og kamp mot mobbing, skriver NTB.

– Spørsmål om det er riktig å leve sammen som homofile, er et teologisk spørsmål. Det er forskjellige syn på dette ut fra religiøs overbevisning. Det er viktig å ha respekt for ulike standpunkt. Jeg vil ikke på noen måte overprøve Høybråten, sa Svarstad Haugland.

Ordknapp minister

Etter at Svarstad Haugland kom ut fra Stortingsalen sa hun at hun hadde forventet å få spørsmål om saken i spørretimen.

- Det er viktig for å rydde opp hva som er politiske og hva som er teologiske spørsmål, sa hun.

- Er KrF hevet over hva enkeltmennesker kan føle?

- Jeg har forståelse for at dette kan virke sårende for noen. Samtidig holder vi trosfrihet som en viktig fane i KrF, sa Svarstad Haugland og understreket at teologi er en privatsak som man ikke skal behøve å begrunne.

- Du sier at det er viktig for KrF å rydde opp i hva som er politiske og hva som er teologiske spørsmål. Hvorfor kan du ikke da si hva du mener om at Misjonsforbundet vil kaste ut praktiserende homofile?

- Nei, jeg vil ikke si noe.

- Men du kan vel si hvorfor du ikke vil si noe?

- Nei, hvis du ikke skjønner det ...,sier statsråden, rister på hodet og går.

- Lite respekt

Stortingsrepresentant Trond Giske (Ap) sier at det er paradoksalt at Svarstad Haugland og KrF har mange sterke politiske standpunkter som er begrunnet i religion, som for eksempel forbud mot befruktning av egg og abort, samtidig som hun nekter å si hva hun mener om Misjonsforbundets ekskludering av homofile som har sex.

- Jeg ber henne ikke brette ut sin tro, men å si hva hun som statsråd i kirke- og kulturdepartementet mener i denne sammenhengen. Hun bør ha en mening om diskriminering av homofile, sier Giske til TV 2 Nettavisen.

- Er det feigt at hun ikke vil si hva hun mener om saken?

- Ja. Jeg tror årsaken er at det er sterkt delte meninger om homofile i KrF.

- Et naturlig spørsmål

Også Øystein Djupedal er oppgitt over kirkeministeren.

- Det finnes mange andre ting som gjemmes bak teologi, for eksempel omskjæring og tvangsgifting. Jeg sier ikke at hun bør gripe inn overfor menigheten, men hun bør si hva hun mener som statsråd. Hun må finne seg i bli spurt om hva hun mener om diskriminering av homofile, sier Djupedal.

- Ingenting og alt
TV 2 Nettavisen forsøkte å få sentrale ledere i KrF i går til å forklare hvor skillelinjene mellom teologi og politikk går i partiet, men ingen ville utale seg.

– Hele saken er lite aktuell, sa nestleder Dagrun Eriksen.

Generalsekretær Inger Helene Venås henviste oss videre til partiets kortversjon om «Kristendemokrati på norsk». Der får vi følgende svar på hvilken sammenheng det er mellom kristendom og politikk:

- Ingenting - og alt. Det er like viktig å holde fast på begge svarene. Kristendemokratiet er ingen religion, men kristendemokratiet har kristendommen som sin idemessige basis og inspirasjon, heter det på partiets hjemmeside.

I en brosjyre fra partiet står det dessuten dette om forskjellene mellom politikk og teologi:

- Det er viktig å skille mellom politikk og religion. Politikk dreier seg om å organisere samfunnet. Religion dreier seg om menneskers forhold til Gud. Kristendommen er i seg selv ingen politisk ideologi, det er dens etikk som blander plattformen i den kristendemokratiske ideologien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere