RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Valgerd krenker en uskyldig

Kvinnen som anklaget Jan Birger Medhaug for voldtekt har gått til sivilt søksmål.

Sist oppdatert:
Statsråd Valgerd Svarstad Haugland er ingen privatperson og burde vokte seg vel for å bryte med den europeiske menneskerettighets-konvensjonen, mener advokat Harald Stabell.

For etter Stabells mening er det nettopp det den tidligere KrF-lederen gjør når hun fremdeles gir uttrykk for at hun anser skyldspørsmålet mot Jan Birger Medhaug som uavklart.

- Det er svært uheldig at Svarstad Haugland, som en offentlig person, ledende politiker og statsråd, ikke kan være seg bevisst i den såkalte uskyldspresumpsjonen som sier at alle må ansees som uskyldige inntil det motsatte er bevist. Denne presumpsjonen er også nedfelt i den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier advokat Harald Stabell til TV 2 Nettavisen.

- Beklagelig av en statsråd
Stabell er leder for Advokatforeningens lovutvalg og kritiserte Svarstad Haugland da hun tidligere uttalte at en henleggelse ikke betydde det samme som en frifinnelse.

I boken «Valgerd eit portrett» som ble lansert onsdag omtaler kulturministeren Ann-Karin Bleivik som et «offer». Men under pressekonferansen nektet statsråden å snakke om Medhaug-saken .

- Svarstad Hauglands ståsted kan tolkes dit hen at hun mener Medhaug er skyldig. Det må hun gjerne mene som privatperson, men bør etter min oppfatning ikke gi uttrykk for dette offentlig i den rollen hun har. Dette er meget uheldig og beklagelig fra en statsråd, sier Stabell.

- Burde holde munn
Svarstad Haugland gikk tidlig ut og tok Bleiviks side da voldtektsanmeldelsen ble kjent i fjor sommer. Voldtekten skal ifølge Bleivik ha skjedd hjemme i Medhaugs leilighet 9. januar 1993.

- Hva burde Valgerd Svarstad Haugland ha gjort annerledes?

- At hun har involvert seg, ønsker jeg ikke å kommentere. Men i det øyeblikket politiet, Statsadvokaten og Riksadvokaten konkluderer med at det ikke er skjedd noe straffbart, burde hun sluttet å uttale seg, sier Stabell til TV 2 Nettavisen.

- Hun kan gjerne ha en oppfatning, men bør ikke gi uttrykk for dette.

Får støtte fra SV
SVs juridiske talsperson, Inga Marte Thorkildsen, går derimot langt i å antyde at kulturminister Svarstad Haugland er modig som tør å stå ved sitt standpunkt.

- Det er fryktelig vanskelig å bevise noe i en voldtektssak. Særlig så lenge etterpå. Jeg er svært spent på utfallet av den sivile rettssaken, sier Thorkildsen til TV 2 Nettavisen.

- Mener du at Svartad Haugland har oppført seg riktig i denne saken ?

- Det jeg kan si er at jeg ikke har lyst å kritisere henne. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken før en eventuell rettssak, svarer Thorkildsen.

TV 2 Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Justisminister Odd Einar Dørum (V) om hans statsrådkollegas uttalelser etter at Medhaug ble frifunnet at Riksadvokaten. Dørum ønsker ikke å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere