*Nettavisen* Nyheter.

- Vanskelig å finne smittekilden

- Legionellabakterien oppdages trolig så sent fordi det ikke er noen kontinuerlig overvåking av kjøletårn-anlegg i Norge, sier Rune Gulbrandsen.

23.05.05 08:52

I Østfold ligger 80 mennesker på sykehus med lungebetennelse. 24 personer er bekreftet smittet av legionella, tre personer er allerede døde av bakterien som trolig stammer fra et kjøletårn i Østfold.

Rune Gulbrandsen, som har ansvar for vedlikehold av 250 kjølesystemer i Norge, skal være med i en gruppe som skal forsøke å kartlegge hvilket kjøletårn i Østfold smitten kommer fra.

- Mange systemer har ingen form for overvåkning i det hele tatt, verken kjemisk eller på den mikrobiologiske delen. Hvis du ikke gjør analyser, vil man heller ikke vite om den installasjonen har et høyt innhold av bakterier. Dermed kan smitte spres uten at en vet noe om det på forhånd, sier Gulbrandsen til TV 2 Nyhetene. Han er daglig leder i Industrikjemikalier AS Mitco.

Ikke overrasket
- Jeg er ikke overrasket over et nytt utbrudd, men jeg er kanskje litt overrasket over at det ble i Fredrikstad. Der og i Sarpsborg-området er det relativt færre kjøletårn enn i andre deler av landet, som for eksempel i Oslo, sier han.

Gulbrandsen viser til at veldig mange av kjølesystemene ikke har noen form for varmebehandling. Hvis man da heller ikke foretar noen kjemisk behandling i anlegget, vil det alltid være en risiko for at det kan bli en opphopning av bakterier over tid.

- Hvis det oppstår, er risikoen stor for at du får noe av det som det vi nå ser i Fredrikstad, sier Gulbrandsen.

Mange prioriterer heller ikke vedlikehold, enten som følge av mangel på kunnskap eller økonomi.

Smittekilden
Kjøletårn-eksperten tror det blir vanskelig å finne kjøletårnet som har spredt legionella-smitten.

- For det første så vet ingen i dag at det er et kjøletårn, det kan jo for eksempel være et fonteneanlegg inne i et supermarked. Men i og med at man skal ha kartlagt alle kjøletårn, hvis det er det som er tilfellet her, så har man en relativt stor jobb, sier han.

Gulbrandsen anslår at det kan ta et par dager å gå igjennom alle kjølesystemene i det aktuelle området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.