- Vanvidd å gjøre slike stunts

«Jackass»-fenomenet har krevd sitt første liv i Norge. Politiet advarer ungdommer på det sterkeste mot denne typen stunts og kaller helgens dødsulykke for vanvidd.

26.04.04 15:50

- Du kan trygt sitere meg på at jeg vil advare ungdom mot å gjøre lignende stunts som det vi opplevde i helgen. Jeg vil beskrive det som vanvidd, sier en rystet stasjonssjef Jarle Fosser ved Askim politistasjon til TV 2 Nettavisen.

Om 18-åringens Mummitroll-stunt på E18 kan karakteriseres som et «Jackass»-stunt, vil ikke Fosser uttale seg om. 18-åringen omkom da han la seg i veibanen iført et Mummitroll-kostyme lørdag kveld.

Operasjonsleder Knut Jahr ved Follo politidistrikt uttalte i helgen at 18-åringen skal ha hatt interesse for «stunt» som i «Jackass». Stasjonssjefen ved Askim politistasjon vil ikke bekrefte disse opplysningene mandag av hensyn til etterforskningen.

Kan ha blitt inspirert
- Jeg har hørt om en gutt som la seg i veibanen på en madrass. Men det var midt på lyse dagen. Jeg har aldri hørt et stunt som dette, forteller en ung mann til TV 2 Nettavisen. 18-åringen tilhørte selv et «Jackass»-miljø i Norge.

Farlige og halsbrekkende stunts, lignende det 18-åringen gjennomførte lørdag, ble et helt nytt fenomen etter at kultserien «Jackass» begynte på MTV for noen år siden. I fjor kom filmen «Jackass the Movie» til Norge.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, skal det ha skjedd ett til to dødsfall i forbindelse med stunts av denne typen. I Norge finnes det ingen dødsulykker etter slike stunts, men det finnes derimot flere rapporter om nestenulykker, brannskader, brukne ben og armer og utslåtte tenner.

Tenner på seg selv
TV 2 Nettavisen har utforsket flere norske nettsteder hvor ungdommer legger ut videofilmer av egne «Jackass»-stunts. Her er ingen stunt som ligner det den omkomne 18-åringen gjennomførte i Askim.

Her finnes derimot en rekke filmklipp av ungdommer som tenner på seg selv, knuser ølflasker i sitt eget hode, hopper fra hustak og inn i trær og hekker, lar seg slepe etter en bil med tau mens de står på en plastikkpose oppå snø, samt utfører halsbrekkende stunts med handlevogner eller på sykkel, motorsykler, skateboard, ski og snowboard.

- Miljøet er ikke like stort nå som det var før. Vi ble lei av det, forteller en av dem TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med. Selv klarte han å holde seg skadefri og sier at det var bare gøy hvis man tok det med ro og hadde kontroll.

- Men det var en kar i gjengen som brakk benet. Det var et uhell. Han fikk ni skruer i benet, sier den unge mannen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag