*Nettavisen* Nyheter.

- Var deprimert og nedfor

BERGEN TINGRETT (TV 2 Nettavisen): - Jeg er uskyldig, gjentok drapstiltalte Trond Ragnvald Ramsland (39) til pressen etter at første dag av rettssaken mot ham var over. Les forklaringen og hør intervju her.

11.11.04 12:16

Drapstiltalte Trond Ramsland snakker nå som rettsaken starter.

HTML EMBED

Se også: Arafats liv

Ingse Merete Rønnestad ble skutt og drept i parkeringshuset City Park i Bergen rundt klokka 09 om morgenen, torsdag 4. mars i år. Foran en fullsatt rettssal 4B i Bergen tingrett onsdag, nektet marineoffiseren straffskyld.

Han sa i sin forklaring at to av politiets bevis, parkeringsbilletten som viser at han stemplet inn i City Park kl. 08.52 den aktuelle dagen, samt blodspor på bilen hans, kan være plantet. Han gjentok mange ganger underveis i gjennomgangen at han ikke var i parkeringshuset den dagen.

På vei til retten
Ingse Merete Rønnestad var på vei til tingretten vegg-i-vegg, der hun skulle møte eks-mannen som hadde stevnet henne i forbindelse med dekning av reiseutgifter i forbindelse med samvær med deres to barn, da hun ble drept.

Ramsland ble om ettermiddagen samme dag pågrepet i Aurland, og tiltalt for overlagt drap.

- Husker lite
Ramsland forklarer at han dagen før drapet, 3. mars, var temmelig deprimert og nedfor på kvelden fordi sønnene ga uttrykk for at de mistrivdes.

Han hadde bestemt seg for ikke å møte i retten 4. mars, fordi han ikke hadde noen tillit til dommeren som skulle behandle saken. Utover det erindrer han svært lite fra dagen eks-kona ble drept.

- Det første jeg mener å erindre var en Esso bensinstasjon. Jeg var på kjøretur fra Bergen i retning Geilo. Jeg mener at jeg kjørte av veien for å hvile. Det var uforsvarlig å kjøre videre, forklarer han.

Stoppet av politiet
Ramsland forteller at han på ett tidspunkt må ha kjørt videre mot Aurland.

- Jeg mener å huske blålys, og det var også bruk av sirener. Jeg mener at jeg kjørte til siden på høyre side av veien. Jeg husker muligens to personer med våpen. Jeg må da har reagert med «Hva er dette?» eller noe slikt. Det første man tenker på er vognkort og førerkort. Jeg mener å erindre at jeg da stakk hånden bak i bagen for å ta ut lommebok.

Han forteller at han tok ut noen permer og la i forsetet. Deretter tok han ut lommeboken av bagen, åpnet hanskerommet, tok ut et kart og en svart folder med vognkort i.

- Jeg mener å huske at jeg gikk ut av bilen og så mot politiet, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Permene inneholdt sakspapirer og dokumenter om saken som skulle opp 4. mars. Tiltalte forteller at han var på vei til fjellet og ville forberede ankesaken han regnet med ville komme opp for lagmannsretten, siden han hadde som utgangspunkt at han ville tape saken i tingretten.

Brukte bankkortet
På spørsmål om han husker å ha vært på Allkopi for å kopiere saksdokumenter, slik det vil bli ført bevis for senere i saken, svarer han at han ikke husker noe slikt.

Kvitteringene for kopieringen er betalt med hans bankkort kl 08.48 den 4. mars. På spørsmål fra dommer om andre kan ha brukt kortet hans, svarer han at det er lite trolig.

- Det er nærliggende å tro at jeg var på Allkopi, men jeg husker det ikke, svarer han.

Allkopi ligger i Bergen sentrum, og Ramsland sier det ville være naturlig å kjøre innom der på vei til fjellet for å ta kopier.

- Må være plantet
Politiet har funnet fire hylser og tre prosjektiler etter drapet. Disse mener Ramsland er plantet, i likhet med en rekke andre bevis politiet skal ha mot ham. 39-åringen stiller seg også tvilende til at blodet som ble funnet på bilen hans er identisk med avdødes.

På spørsmål om hvor blodet ellers kan stamme fra, sier Ramsland at han noen uker forut for 4. mars var på Geilo.

Etter dagens rettsmøte gikk den tiltalte Trond Ramsland til et uvanlig skritt.

Han lot seg intervjue av media og kommenterte sine egne påstander om at bevisene mot han må være plantet.

- Bilen min har aldri vært på åstedet. Jeg har aldri sett noen parkeringsbillett i min lomme eller at det skulle være kommet blod på bilen. Jeg har ikke sett noe blod på bilen. At det skal være blod eller en parkeringsbillett som skulle knytte meg til dette, er helt uaktuelt, sier han.

Hør intervjuet her (abonnement)

- Der møtte jeg avdøde og NN (tiltaltes yngste sønn, red. anm.). Avdøde hadde trynet, og blødde kraftig neseblod. Jeg ba henne gå ned i bilen min og hente en genser til min eldste sønn, samt noe papir til å tørke blodet med. Det kan være blodet har kommet på bilen da, sa Ramsland i retten.

Han utelukker heller ikke at blodet er plantet.

Mener du politiet har plantet blodet?, lurte dommeren.

- Det er du som trekker inn politiet. Jeg vil ikke spekulere i hvem som har gjort det eller hvorfor, bare antyder at muligheten er der, svarte Ramsland.

Parkeringsbillett
I retten ble han også konfrontert med en parkeringsbillett som ifølge påtalemyndigheten ble funnet i lommen hans da han ble pågrepet. Også dette avviser marineoffiseren.

- Parkeringsbilletten kan umulig ha kommet ned i lommen på normalt vis. Den må være plantet, hevder Ramsland i retten.

Ramsland brukte mye tid i retten på å forsøke å vise at bilen hans umulig kan ha vært i parkeringshuset det aktuelle tidspunktet på drapsdagen.

- Ingen vitner har sett bilen min, sa han, og viste med en detaljert gjennomgang av vitneobservasjoner at det etter hans mening er fullstendig umulig at ingen av vitnene som var ulike steder i parkeringshuset da de hørste skuddene, har sett eller hørt bilen hans forlate åstedet.

- Årsaken er at bilen min aldri var i parkeringshuset. Jeg var aldri i parkeringshuset, sa han.

- Men du sier du ikke husker noe fra drapsdagen - hvordan kan du være så sikker? spurte dommeren.

- Det er fullstendig usannsynlig i forhold til informasjonen fra etterforskningens start og til i dag. Og det er fysisk umulig innenfor de tidsrommene som er lagt frem, svarte Ramsland.

- Min bil var aldri på åstedet, gjentok han.

- Ingen tillit
Dommeren lurte også på hvorfor Ramsland ikke har fortalt politiet om muligheten for at blodet på bilen er gammelt neseblod.

- Jeg har ikke latt meg avhøre, var svaret.

- Hvorfor det?
- I begynnelsen hadde jeg ingen tillit til Bergen tinghus og Bergen tingrett som institusjon, på grunn av mange tidligere møter. Etterhvert ble jeg også rådet av min advokat til ikke å sin noe, svarte Ramsland.

Han fortalte at han på et tidspunkt, i mai, var beredt til å forklare seg, men at politiet da ikke var interessert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.