*Nettavisen* Nyheter.

- Var innesperret i stridsvognen

De to soldatene som omkom i ulykken på Herjangsfjellet i Nordland satt nederst i stridsvognen og kom seg ikke ut da den sank i myra.

20.03.06 19:34

- Stridsvognen hadde flere rømningsveier, men bare én var tilgjengelig slik kjøretøyet ble stående i myra, sier politistasjonssjef Kjell Rambøl ved Narvik politikammer til TV 2 Nettavisen.

Politiet er midt i sin etterforskning av ulykken og har ikke trukket noen endelige konklusjoner om årsaksforholdet, men det er klart at de to soldatene som omkom ble sittende innesperret i stridsvognen.

- Bare én mulig rømningsvei

- Slik vognen sto på bakken og delvis var dekket av is, var det bare én mulig rømningsvei, og det var via den ordinære utgangen på toppen, sier Rambøl til TV 2 Nettavisen.

De to andre soldatene i kjøretøyet kom seg ut denne veien, og dette ville normalt sett også vært rømningsvei for de to nederst i stridsvognen. Hvorfor de ikke klarte det, er spørsmålet politiet vil forsøke å finne svar på gjennom etterforskningen.

Har ikke funnet tekniske feil
- Det ser ut til å ha vært et sammentreff av flere uheldige omstendigheter, sier Rambøl. Alle soldatene var trenet til å ta seg ut via nødutgangene. Ingenting peker heller i retning av at det var noe teknisk feil med stridsvognen.

De omkomne, Kenneth Møller Nyen fra Våler i Solør og Knut Christian Syse fra Tønsberg, var grenaderer i stridsvogneskadronen i Telemark bataljon og deltok i militærøvelsen «Cold Response». Bildene av de to ble mandag frigitt av Forsvaret med tillatelse fra de pårørende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Parallell gransking
Politiet etterforsker ulykken parallelt med at Forsvaret har satt ned en egen granskingskommisjon.

- Politiets etterforskning fortsetter, og flere vitner blant forsvarets personell skal avhøres, sier politifullmektig Monica Samland ved Midtre Hålogaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Skal se på instrukser og ordrer
Forsvarets granskingskommisjon ledes av oberstløytnant Morten Eggen.

Kommisjonen skal bringe på det rene skadens art og omfang, hendelsesforløpet og ulykkens årsak. I tillegg skal den klarlegge hvilke lover, forskrifter, instrukser og ordrer som gjaldt for virksomheten og oppdraget da ulykken intraff. Til slutt skal kommisjonen uttale seg om hva som kan gjøres for å avverge lignende situasjoner i fremtiden, heter det i en pressemelding fra øvelsen «Cold Response».

Rapport innen 1. april
- Undersøkelseskommisjonen skal nå få jobbe i fred og ro. De kommer til å bli skjermet i undersøkelsesperioden for å kunne gjøre et best mulig arbeid. Arbeidet er ventet å være ferdig innen 1. april, sier kommandørkaptein Thom Knustad ifølge Forsvarets pressesenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag