*Nettavisen* Nyheter.

- Varsler boikott av nasjonale prøver

Klokken 13 offentliggjøres resultatene fra fjorårets nasjonale prøver i grunnskolen. Elevorganisasjon er misfornøyd med offentliggjøringen og varslet aksjoner.

18.01.05 12:35

De første nasjonale prøvene i grunnskolen ble gjennomført våren 2004. Lesing og matematikk på 4. og 10. klassetrinn, og engelsk skriving og lesing på 10. trinn.

I ettermiddag offentliggjøres resultatene fra disse nasjonale prøvene, slik at alle som er interessert i det kan gå inn og se resultatene for hver enkelt skole i Norge. Det blir også mulig å søke på kommuner og fylker - i tillegg til at det nasjonale gjennomsnittet for hver prøve blir offentliggjort.

- Varsler aksjoner
Leder av Elevorganisasjonen, Solveig Tesdal, frykter at resultatene vil gi et feilaktig bilde av den norske skole.

- Nasjonale prøver har liten pedagogisk gevinst og vil medføre en ensretting av opplæringen. Metodene og innholdet på prøvene vil legge premisser for hvordan undervisningen skal skje. Dette er et steg i gal retning og strider mot prinsippet om tilpasset opplæring, sier Tesdal.

Elevorganisasjonen varsler boikottaksjoner mot nasjonale prøver over hele landet.

- Senere i skoleåret skal det gjennomføres nye nasjonale prøver, der også elever i den videregående skole skal være med. Vi kommer til å oppfordre elevene til å boikotte de nasjonale prøvene, vi vil rett og slett at de skal levere blankt, forteller politisk nestleder Halvard Hølleland i Elevorganisasjonen.

Frykter A- og B-skoler
- Vi vet at prøvene allerede har skapt negative ringvirkninger for skolene. Elever blir drillet i oppgavene og skolene dreier opplæringen for å score bra på prøvene på bekostning av andre ferdigheter. Dette vil bare forsterkes på sikt. Offentliggjøringen gjør det så viktig for skoler å score bra på prøvene at det fører til ensretting av opplæringen. "Teach to test”- pedagogikk og manglende tilpasset opplæring blir konsekvensen, mener Tesdal.

- Vi er redde for at systemet med offentliggjøring av nasjonale prøver og andre testresultater vil føre til en konkurransekultur med rangering av skolene. På sikt kan dette føre til at skolene utvikler seg til A- og B-skoler, sier Halvard Hølleland til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.