*Nettavisen* Nyheter.

- Vedum bløffet og har mistet tillit

- Det er på tide at han går ut og beklager dette.

11.10.12 21:25

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum fortalte ikke sannheten da han avfeide at matpriser ikke vil gå nevneverdig opp som følge av vedtak i Statsbudsjettet. Det mener FrPs stortingsrepresentant fra Nordland, Torgeir Trældal.

- Landbruksministeren har snakket usant. Det er alvorlig at han prøver å føre forbrukere bak lyset, sier Trældal til Nettavisen.

- Dessuten er det til dels mulig å omgå tollbarrierene, siden de er rettet mot spesifikke produkter som biff, lam og visse ostetyper. Dette vil igjen utfordre andre norske varer, legger han til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Stortinget)

Unnvikende svar
Landbruksministeren Trygve Slagsvold Vedum har tidligere forklart at målet med tollsatsene er å gi bøndene forhandlingsrom i det kommende jordbruksoppgjøret. Det vil la norske produsenter sette opp prisene i takt med lønnsutviklingen.

- Når vi og andre får høyere lønn må jordbruket kunne kompensere for det, men det er en årlig forhandling, sa han til Nettavisen NA24.

Vedum avviser også at det vil gi dyrere produkter etter jul.

Men det er uvisst om prisene ikke kommer til å stige mer enn lønningene. Tollsatsene ble satt så høyt som mulig innenfor WTO-avtalen. På direkte spørsmål om høye tollsatser på importert biff og ost vil føre til høyere priser på norsk mat svarte landbruksministeren følgende til Dagens Næringsliv tirsdag:

- Det gir bøndene et handlingsrom.

- Har mistet tillit
Ifølge DN var forhandlinger om høye tollsatser svært vanskelige i regjeringen. Senterpartiet nektet å gi seg på sitt krav om å styrke tollvernet for norske landbruksvarer. Arbeiderpartiet var bekymret for reaksjoner fra EU og høyere priser for norske forbrukere, men ga seg til slutt.

- Vedum bløffet og har nå mistet tillit. Det er på tide at han går ut og beklager og forteller i detalj hva dette kommer til å bety for norske forbukere, sier Trældal.

Trældal tror at både norske og utenlandske produsenter uansett vil prøve å omgå tollreglene, slik at andre produkter på markedet blir utfordret.

Spår prisøkning
Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, er sikker på at prisene på kjøtt og ost kommer til å gå merkbart opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Landbruksministeren gjør det svært vanskelig for seg selv i denne saken, og burde heller bruke tiden til å forklare hvorfor prisene skal stige, i stedet for å dysse det ned, sier han til Nettavisen.

- Det er jo et faktum at norske bønder ikke får bedre økonomi dersom importen går ned. De får bedre økonomi når prisen på norske varer stiger, påpeker Juul-Hansen.

Kan hevne seg på norsk fisk
Torgeir Trældal er bekymret for norsk forhold til EU. Allerede for to uker siden varslet Paal Frisvold, lederen for Europatjenesten, at EUs utenrikstjeneste, European External Action Service (EEAS), planlegger konkrete tiltak mot proteksjonismen i Norge.

Trældal frykter at norsk fiskeeksport kan bli rammet.

- Det vi importerer av kjøtt og ost er minimalt lite i forhold til det som går ut av fisk. Vi eksporterer fisk som utgjør 38 millioner måltider, i døgnet. Dersom EU iverksetter straffetiltak mot Norge vil det få dramatiske konsekvenser, påpeker han.

I likhet med bransjen, er EU spent på detaljene rundt tollhevingen og har fulgt saken nøye.

- Vi venter nå på at de norske myndighetene gir oss alle detaljene om de foreslåtte endringene. Vi vil inntil det skjer, ikke kommentere dette spørsmålet ytterligere, opplyser EUs ambassaderåd i Norge, Martin Lassen Skylv, til Nettavisen.

Fra Statsbudsjettet 2013:

Nr

Vareslag

Tollsats 2012

Foreslått tollsats 2013

02.01

Kjøtt av storfe, fersk eller kjølt.

.3001

- - biffer og fileter

119,01 kr/kg

344%

02.02

Kjøtt av storfe, fryst.

.3001

- - biffer og fileter

119,01 kr/kg

344%

02.04

Kjøtt av sauer eller geiter, ferskt, kjølt eller fryst.

.1000

- hele eller halve skrotter av lam, ferske eller kjølte

32,49 kr/kg

429%

.3000

- hele eller halve skrotter av lam, fryste

32,49 kr/kg

429%

04.06

Ost og ostemasse.

.9092

- - - Appenzeller, Beaufort, Comté, Gamle Ole, Grana Padano, Gruyère, Le Vieux Panè, Morbier, Munster, Parmiggiano Reggiano, Queso Manchego, Pecorino, Saint Albray, Västerbotten

27,15kr/kg

.9097

- - - annen, upasteurisert

277%

.9098

- - - annen

277%

Mest lest på Nettavisen :

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.