*Nettavisen* Nyheter.

- Veidekke og NCC svindlet staten for millioner

Foto: Sangnes Ane (Veidekke ASA)

En tidligere asfaltsjef i Veidekke innrømmer omfattende prissamarbeid med sin største konkurrent, NCC.

25.01.11 22:14

Fra 1996 til 2009 skal de to største entreprenørene i asfaltbransjen ha samarbeidet ulovlig i Midt-Norge, avslører NRK tirsdag kveld.

De to største konkurrentene i markedet, Veidekke og NCC, har gjennom et ulovlig prissamarbeid over flere år, lurt til seg flere millioner kroner fra sine offentlige kunder.

Kunstig høye priser
I perioden ble asfaltmarkedet i Midt-Norge delt mellom Veidekke og NCC, og sjefene fordelte asfaltkontraktene mellom seg. Slik holdt de konkurrenter ute, og kunne avtale priser seg imellom som var kunstig høye.

- Det er veldig beklagelig, og jeg vil benytte sjansen til å si unnskyld for at jeg har vært med å bidratt til at de har blitt lurt på en sånn måte, sier Ola Kringen til NRK. Han er tidligere distriktssjef for Veidekkes asfaltvirksomhet i Midt-Norge.

Se NRKs innslag her.

- Urimelige fortjenester
I 2009 ble det totalt brukt rundt 6 milliarder kroner på asfalt i Norge. Av dette var nesten 2 milliarder kroner over budsjettene til Statens vegvesen for vedlikehold av riks- og fylkesveier. Den tidligere asfaltsjefen sier Statens veivesen var en aktør som ble lurt med for høye priser.

- Statens vegvesen er jo for eksempel en ganske typisk sak der prisen på enkeltkontrakter i Trøndelag har vært urimelig høy. Grunnen er at vi har hatt samarbeidsavtaler oss entreprenører imellom, og det har gitt oss urimelige fortjenester, sier Ola Kringen.

- Jeg føler jeg har vært med på et stort bedrag overfor både offentlig etater, myndigheter og entreprenører. Vi har gitt inntrykk av at vi har konkurrert, men egentlig har vi sittet i stille rom sammen. Der har vi fordelt og gjort opp om dette markedet, sier Kringen til NRK.

Vil ikke kommentere
Konserndirektør for kommunikasjon i Veidekke ASA, Kai Krüger Henriksen, vil ikke kommentere påstandene i saken, og viser til at saken er under etterforskning av Konkurransetilsynet.

- Det var i forbindelse med en personalsak og avskjedigelse av den personen som er NRKs hovedkilde, at vi for et år siden gikk til Konkurransetilsynet for å få etterforsket påstander om ulovligheter ved vår virksomhet i Trøndelag, sier Henriksen til NRK.

Hareide og Skei Grande reagerer
Kort tid etter NRKs avsløring kom de første reaksjonene. KrFs påtroppende leder, Knut Arild Hareide mener påstandene som er kommet fram er svært alvorlige.

- Påstandene om ulovlig prissamarbeid i veisektoren er svært alvorlig. Her må alle kort på bordet, sier Hareide, som er leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

Han mener det nå er viktig at konkurransetilsynet og politiet prioriterer denne saken høyt.

- Det vil være til det beste for alle parter i saken at sannheten kommer frem. For de av oss som ønsker å satse på samferdsel er det helt nødvendig at vi kan ha tillit til at skattebetalernes penger forvaltes godt. Her må det ryddes opp, sier Knut Arild Hareide.

«Usmakelig og totalt uakseptabelt»
Venstres leder Trine Skei Grande som er medlem i Kontroll- og Konstitusjonskomiteen mener det som er avdekket er «ulovlig, usmakelig, og totalt uakseptabelt».

- Dette er å stjele penger fra det norske folk. Nødvendige veiforbedringer er blitt hengende igjen på pga av disse lovbruddene, sier Skei Grande, som stiller store spørsmål ved konkurranse- og tilsynsmyndighetene.

- Det er ikke første gang slikt skjer. Derfor burde konkurransemyndighetene ha vært langt mer oppmerksomme. Det burde ha ringt en bjelle når prisene har steget så mye som det har gjort i det siste, sier Skei Grande

- Her kan det se ut som om tilsynsmyndighetene har sviktet, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.