*Nettavisen* Nyheter.

- Veidirektøren må gå

Foto: (Scanpix)

Frp krever veidirektør Olav Søftelands hode og samferdselsministerens hemmelige tunnel-rapport på et fat.

11.04.07 12:30

Les også: Slik blir veikaoset

Alle de sju tunnelene som ble bygget samtidig med Hanekleiv-tunnelen i Vestfold må stenges for utbedringer, skriver Aftenposten onsdag. Samtidig vil Vegdirektoratet hemmeligholde en rapport fra Statens Vegvesen om sikkerheten i norske veitunneler.

Nettavisen mener: - Tunnel-hysteri?

- Jeg reagerer kraftig på at Navarsete unntar tunnelrapporten fra offentligheten fram til mai, sier Frps Bård Hoksrud i transportkomiteen på Stortinget.

Han mener tilliten til samferdselsminister Liv Signe Navarsete og veidirektør Olav Søfteland er tynnslitt.

- Det er ikke tvil om at veidirektøren sitter på overtid. Nå burde han overlate roret til andre, sier Hoksrud.

Skandale
- Vi har sagt at Søfteland bør gå av. Kravet blir ikke mindre aktuelt nå, sier Høyres Trond Helleland.

Han mener også at rapporten om tunnelsikkerheten i Norge må offentliggjøres straks.

- Opposisjonen på Stortinget har ikke noe behov for hemmelighold. Den bør offentliggjøres umiddelbart, sier Høyres Trond Helleland.

- Hvis det viser seg at Vestfold-tunnelene ikke er noe enkeltstående tilfelle, vil dette være den største samferdselspolitiske skandalen noen sinne i Norge. Da må ministeren handle, fortsetter han.

Helleland mener tunnelsaken kan bli tatt opp i Kontrollkomiteen i Stortinget.

Advarte
Venstres Borghild Tenden mener Navarsete må forklare seg for Stortinget.

- Jeg forventer at Navarsete kommer til Stortinget og sier hva hun har tenkt å gjøre, sier nestlederen i Transportkomiteen på Stortinget.

- Jeg er ikke geolog, men jeg har snakket med fagmiljøer utenfor Statens Vegvesen. De har advart mot dette lenge. Det skjedde i jula. Nå har vi april. Hadde hun hørt på fagmiljiljøene, kunne hun ha gjort noe før, sier hun.

Tenden peker på at opposisjonen allerede etter raset i Hanekleiv-tunnelen krevde at det blir opprettet et eget veitilsyn.

- Vi foreslo dette i julen. Men veimyndighetene lever sitt eget liv, og er ikke villige til å ta inn over seg kritikk fra andre fagmiljøer, sier Boghild Tenden.

- Blir offfentliggjort
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete har så langt ikke ønsket å kommentere stengningen av Vestfold-tunnelene, men departementet har varslet en pressemelding om saken.

Departementet avviser at rapporten om tunnelsikkerheten blir hemmeligholdt.

- Med en gang den kommer til departementet, skal den offentliggjøres, sier informasjonsrådgiver Melita Ringvold Hasle til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.