RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Veidirektøren bør vurdere sin stilling

SKUFFET: - Vegdirektøren bør begynne å vurdere om han er den rette personen til å ha denne jobben, sier Venstres Abid Raja.
SKUFFET: - Vegdirektøren bør begynne å vurdere om han er den rette personen til å ha denne jobben, sier Venstres Abid Raja. Foto: www.bekkelund.net (Venstre)
Statens vegvesen har hemmeligholdt 1548 granskingsrapporter etter dødsulykker på norske veier.

OSLO (NTB: Riksadvokaten pålegger landets politimestre å gjennomgå alle saker der trafikkulykker har endt i domfellelse for uaktsomt drap de siste ti årene.

Ordren gjelder saker fra de siste ti årene og gis i et brev Riksadvokaten har sendt til alle politimestre i landet fredag, skriver VG. Statens vegvesen har hemmeligholdt 1.548 granskingsrapporter etter dødsulykker på norske veier fra 2005 til 2012.

- I første omgang skal politidistriktet selv innhente rapportene og se nærmere på hva som finnes der. De sender sin innstilling til statsadvokaten, som sender det videre til oss, og så er det Riksadvokaten som skal ta endelig stilling til om man skal begjære en gjenåpning. Saken vil da bli sendt over til Gjenopptakelseskommisjonen for behandling der, sier assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther til avisen.

Ønsker ikke kommentere

Denne uken ble en slik rapport for første gang lagt fram som bevis i retten. Det førte til at en 20-åring som sto tiltalt for bildrap ble frikjent, fordi det i rapporten kom fram at veiforholdene hadde stor betydning for ulykken.

Nå må alle landets politimestre gjennomgå samtlige saker i eget politidistrikt innen 1. mars neste år. Statens vegvesen ønsker ikke å gi noen kommentar til saken nå.

- Må vurdere sin stilling

Abid Raja som representerer Venstre i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité mener vegdirektør Terje Moe Gustavsen må vurdere sin stilling.

- Vegdirektøren bør begynne å vurdere om han er den rette personen til å ha denne jobben. Han har visst om disse rapportene og bidratt til å holde dem hemmelig. Da nyheten sprakk, skjønte han ikke betydningen av det, sier Raja.

Han mener det er forskrekkelig at Vegvesenet ikke har skjønt at gransking av hva som er årsaken til en ulykke, kan ha konsekvens for en rettssak.

Fredag ettermiddag melder Statens vegvesen at vegdirektøren er sykmeldt og innlagt på sykehus. Sykemeldingen henger sammen med en sterk forverring av en revmatisk lidelse. Lars Aksnes, som leder styringsstaben i Vegdirektoratet, vil fungere som vegdirektør i Moe Gustavsens fravær.

Gammeldags

Advokat John Christian Elden sier til avisen at han mener Riksadvokatens avgjørelse er fornuftig, og at han håper dette luker ut uriktige domfellelser. Han mener dette er en kraftig vekker for veimyndighetene som har holdt tilbake bevis. Elden får støtte av advokat Geir Lippestad.

- Her har Vegvesenet, som statlig etat, hemmeligholdt viktig informasjon i en straffesak og gjort sine egne vurderinger i hemmelighet. Det trodde jeg ikke vi skulle oppleve i 2014, sier Lippestad.

– Jeg er overrasket over at en offentlig etat tenker så gammeldags som man gjør, og jeg regner med at man tar en runde i Vegvesenet på dette, sier Geir Lippestad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere