Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vektere har mistet omdømme

Det er ikke første gangen administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, må til Riksmekleren for lønnsoppgjør hos vekterne. Dette bildet er fra 2010.
Det er ikke første gangen administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, må til Riksmekleren for lønnsoppgjør hos vekterne. Dette bildet er fra 2010. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Sist oppdatert:
NHO-topp synes det er trist at streiken gikk ut over omdømmet til vektere, mens de egentlig burde ha fått ros for 22. juli-innsats.

- Bra vekterstreiken er over. Tror mange har noe å lære av dette. Lite er oppnådd annet enn å ramme en uskyldig tredjepart og vekternes eget omdømme, skriver president i NHO, Kristen Skogen Lund, på Twitter, lørdag ettermiddag.

Konflikten mellom NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) førte til sammen 3.500 vektere ut i streik.

- Tapsprosjekt
Dette rammet både sikkerhetskontrollen på flyplassene, men også verditransport og alarmutrykning til både private og bedrifter. Flere flyplasser fikk sterkt redusert kapasitet og flere måtte stenge.

NHO Service-sjef Petter Furulund kaller streiken for «uforståelig» og «unyttig».

- Det har vært et tapsprosjekt for alle vektere. Med stor sannsynlighet får de ikke noe mer enn de ville ha fått i forhandlinger med oss. I tillegg har det vært en stor belastning for bransjen og omdømmet til vektere, sier han til Nettavisen.

Like etter at det ble kjent at flyplassene i Bergen og Trondheim ville ha blitt stengt i helgen, innkalte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm partene til et krisemøte klokken 18.45 fredag kveld, noe som resulterte i tvungen lønnsnemnd.

- Norge trenger vektere
Ifølge Furulund skar forhandlingene seg på grunn av absolutte krav fra NAF som NHO Service ikke kunne akseptere uansett. Det gjaldt å forplikte seg til lønnsøkninger i flere år fremover.

- Men synes du at lønnen vektere får i dag er god nok?

- Den har blitt noe bedre i løpet av de siste årene. Men videre fremgang skjer ikke gjennom streik, konstaterer han.

- Er det uheldig at vektere nå er involvert i så mange samfunnsoppgaver at Norge står stille i tilfelle streik?

- Det er rett og slett et faktum, på godt og vondt. Sannheten er at vi trenger vektere. Norge er et attraktivt land for kjeltringer. Vi er rike, vi er naive, og vi har åpne grenser til det meste. Kriminaliteten går ikke nedover mens politiressurser strekker ikke alltid til, sier han.

Furulund sier nå at NHO Service kommer til å gå i dialog med vektere, ikke bare om lønnsforhandlinger, men hvordan bransjen bør utvikle seg.

- Mitt inntrykk er at de har både svært fornuftige synspunkter og vrangforestillinger, sier Furulund.

Trygghet og stabilitet
Streiken færte til at flere tusen passasjerer booket om eller avbestilte turene sine.

- Jeg håper at dette er den siste streiken vi har hatt i vekterbransjen på lenge, sier han.

Furulund mener at NAF har gått på akkord med det vekterbransjen står for når de satte store deler av nasjonen i en vanskelig situasjon.

- Med vektertjenester er det ment at man skal kunne kjøpe seg trygghet og stabilitet. Nå har det motsatte skjedd, sier Furulund.

Ifølge NTB tapte flybransjen mellom 20 og 30 millioner per døgn under vekterstreiken, til sammen opp mot 150 millioner kroner.

Hyller 22. juli-innsats
Han mener at i stedet for å bli konfrontert med frustrasjon fra kundene burde vektere hylles for den jobben de gjør, og spesielt for innsatsen etter terrorangrepene 22. juli i fjor.

NHO Service bestilte i desember en rapport fra Fafo for å granske vekternes innsats. Ifølge rapporten, offentliggjort 29. mai, mottok ledelsen i vekterselskapene en strøm av henvendelser fra vektere som ønsket å hjelpe til.

Vektere var blant de første til å gå inn i Regjeringskvartalet, ta skadeledelse og gi førstehjelp inntil politiet og helsepersonell kom. Furulund trekker også fram det spontane rosetoget.

- Der var det jo ingen som har forberedt noe sikkerhet, og det er skikkelig skummelt med slike store folkemasser. Men mange vektere stilte frivillig opp. Dette er noe som burde snakkes mer om. Men i stedet ble alt overskygget av streiken. Det er dobbelt trist, sier han.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!