*Nettavisen* Nyheter.

- Veldig avhengig av Bondevik

Venstre-leder Lars Sponheim kan ikke se for seg andre enn Kjell Magne Bondevik som sjef i en borgerlig samarbeidsregjering.

23.06.04 18:44

Venstre-leder Lars Sponheim vil gjerne fortsette i en borgerlig samarbeidsregjering, og han spøker med at partiet knapt trenger å være representert på Stortinget for å få det til.

Men han stiller en forutsetning – Kjell Magne Bondevik (KrF) må fortsette som sjef. Det er både Bondeviks personlige egenskaper – og Sponheims strategiske vurderinger – som gjør at Venstre-lederen ikke kan se for seg noen andre i rollen.

Spesielle evner

– Et slikt samarbeidsprosjekt som denne regjeringen er, er veldig avhengig av Kjell Magne Bondeviks personlige egenskaper, sa Sponheim til NTB da Venstre inviterte til pressekonferanse for oppsummering og vurdering av fremtiden onsdag.

–Det handler om Bondeviks enorme politiske erfaring, og hans helt spesielle evner til å få et slikt samarbeid på tvers av partigrenser til å fungere. Jeg klarer ikke å se for meg hvem andre som i dag skal kunne fylle hans rolle, fortsatte Sponheim.

Landbruks- og matministeren peker også på de strategiske sidene:

– Jeg har vanskelig for å se for meg at et Høyre som eventuelt er større enn sentrumspartiene også skal sitte med statsministeren. Når pressen i dag feilaktig beskriver Bondevik 2 som en Høyre-dominert regjering, våger jeg ikke tenke på hva en eventuell slik regjering ville bli omtalt som, sier han.

Ny situasjon

Sponheim frykter ikke for noen negative konsekvenser av at Bondevik ennå ikke har svart på om han stiller som statsminister i en eventuell borgerlig samarbeidsregjering etter Stortingsvalget i 2005.

– Han vil sikkert vite å si fra i god tid. Det viktige er at velgerne vet hva de har å forholde seg til. Bondevik har ikke behov for å være statsministerkandidat, for han er jo vitterlig statsminister. Jeg håper og tror at han vil være det også etter valget. Skulle Bondevik ikke være innstilt på å fortsette, ja da får vi en nesten dramatisk - eller i hvert fall en helt ny politisk situasjon. Den må vi håndtere der og da, sier Sponheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.