*Nettavisen* Nyheter.

- Velkommen etter, Jens

Et av Norges største selskaper har kjøpt klimakvoter for sine ansatte i et halvt år.

02.01.07 16:04

- Vi bruker omtrent 10 millioner kroner per år for å kompensere for at de ansatte reiser med fly, og bruk av klimaanlegg til kontorlokaler, sier informasjonsdirektør Gine Wang i Statoil til Nettavisen.

I årets nyttårstale varslet statsministeren at regjeringen vil kjøpe klimakvoter for å kompensere for statsansattes internasjonale flyreiser. Klimakvotene innebærer at regjeringen betaler penger til for eksempel et treplantingsprosjekt for å kompensere for det store utslippet av klimagasser som flyreiser medfører.

Vil «oppdra» ansatte
Wang sier at Statoil har regnet ut at de trenger å kjøpe to CO2-kvoter i året per ansatt for å kompensere for energibruken.

- Vi kjøper blant annet CO2-kvoter av Verdensbankens karbonfond, som støtter CO2-reduserende prosjekter i utviklingsland. Blant annet er vi inne i et prosjekt i Honduras som driver miljøvennlig kraftproduksjon, sier hun.

- Er det naturlig at andre norske selskaper følger etter?

- Det kan jeg ikke si, men jeg synes det er hyggelig at vi har vært først ute. Vi gjør dette for å øke vår bevissthet internt om våre klimaforpliktelser. Vi er trolig det selskapet i Norge som reiser mest med fly, derfor ønsker vi å øke bevisstheten om dette, sier Wang.

Valla roser Jens
LO-leder Gerd-Liv Valla bifaller Stoltenbergs beslutning om å kjøpe klimakvoter.

-. Vi vil følge oppfordringen om kjøp av kvoter for egne ansatte. Det er riktig at det skal koste å forurense, varsler LO-ledereni en pressemelding.

Valla mener at Regjeringen med dette tar på alvor etterlysningen av politisk lederskap som FNs generalsekretær Kofi Annan kom med på klimakonferansen i Nairobi i november.

- Dersom tiltaket skal ha effekt, må flere land følge etter det norske eksemplet. Statsministerens oppfordring til private bedrifter og organisasjoner om å følge opp forslaget, er et sterkt signal, sier Gerd-Liv Valla.

Hun opplyser at LO allerede etter klimakonferansen i november begynte å utrede mulighetene for å gjøre egne flyreiser karbon-nøytrale.

- Vi vil ta opp spørsmålet i faglige internasjonale organer for å se på om det er også vil være mulig å få til en samordning gjennom et felles prosjekt.

Ingen kvoteplaner i KS
Unge Venstre ønsker at norske kommuner må lære av Jens Stoltenberg og kjøpe kvoter for sine klimagassutslipp. I dag har lederen i Unge Venstre, Lars-Henrik, sendt brev til landets største kommuner med nyttårsoppfordring om å gjøre som staten.

Nestleder i Kommunenes Sentralforbund (KS), Odd Arild Kvaløy, sier at KS foreløpig ikke har noen planer om å be kommunene om å kjøpe klimakvoter.

- Vi har ikke diskutert det ennå, men jeg utelukker ikke at det kan bli ett tema, sier Kvaløy til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag