Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ventet på nye sjøkart

Foto: (Foto: Kystverkets overvåkingsfly / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Under sjøforklaringen etter «Rocknes»-havariet forklarte en av kapteinene at man var i ferd med å skifte ut kartene på lasteskipet fordi de verken var oppdaterte eller godkjente.

Mandag forklarte statslos Vemund Halhjem at han ikke visste at det var oppdaget en ny grunne i Vatlestraumen . Han kjente til at det var kommet nye kart over området, men sa det var oppsiktsvekkende at det ikke var blitt opplyst om at det var funnet en ny grunne.

Tirsdag formiddag sa Halhjem også at dersom denne grunnen hadde vært merket, ville aldri ulykken ha skjedd .

Trolig var det denne grunnen Rocknes traff før det gikk rundt.

Da losen avsluttet sin forklaring tirsdag, satte Olav Tangedal seg i vitneboksen. Tangedal jobbet også som kaptein på Rocknes, men han var ikke på vakt da lasteskipet gikk på grunn og havarerte forrige mandag.

Heller ikke Tangedal kjente til den nye grunnen som var oppdaget i Vatlestraumen, til tross for at han holder seg oppdatert ved å studere kartene og oppdateringer som kommer, blant annet gjennom «Etterretning for sjøfarende» og bladet «Notice to marines».

Elektroniske kart
I løpet av forklaringen fikk Tangedal flere spørsmål om hva slags kart skipet var utstyrt med.

- Vi hadde to forskjellige elektroniske kart. Vi hadde SeaMap. Dette ble levert med båten som ny som prøveutstyr, men siden det ikke var godkjent, kunne man ikke bruke dette som godkjent system. I tillegg hadde vi et britisk system. Jeg er usikker på om det er godkjent på norskekysten, svarte Tangedal.

Ifølge kapteinen ble ingen av kartsystemene brukt i navigasjonen fordi de ikke var oppdaterte og ikke godkjent av myndigheten.

- Skulle bytte
Mannskapet avventet i stedet et nytt datakart-system for hele norskekysten. Men skipet hadde også sjøkart.

- Så vidt jeg husker var det kart 21 av 2003 som var om bord. Men der var vi også i en fase der vi skulle bytte kart til et britisk system for hele Nordsjøen og norskekysten, sa Tangedal.

Les hele sjøforklaringen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!