- Vesten forbilde for islamister

Islamistiske opprørere i Midtøsten fremmer vestlige verdier. Det hevder en islam-ekspert ved Universitetet i Oslo.

05.10.06 06:21

Førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo sier til Apollon at media og ekstreme grupperinger som Taliban og al-Qaida gir et svært uriktig bilde av islamistiske bevegelser. Han mener også at det er mange fellestrekk mellom det vi kaller vestlige verdier og det islamistene står for.

– Det er interessant å se at islamistenes løsninger på viktige felt ofte likner sterkt på de ideer som er kjent fra våre vestlige samfunn, men ofte ikledd en islamsk språkdrakt og legitimert med referanser til Koranen og profeten Sunna.

Vesten som ideal
I skriftene til de ulike islamistiske bevegelsene blir Vesten trukket fram som ideal når det gjelder verdsetting av hardt arbeid og effektiv og målrettet bruk av tiden. Bekjempelse av korrupsjon er en annen sentral verdi som fremmes. Det samme gjelder ideen om selvstendige og ansvarlige individer, ifølge Utvik.

Demokrati viktigere
Mens mange islamister tidligere hadde autoritære fortolkninger av ideen om en islamsk stat, har arbeid for pluralisme og demokrati fått stadig sterkere innpass.

Utvik sier islamister stort sett er folk fra lavere middelklasse. Disse kjemper mot et autoritært og korrupt statsapparat. Siden overklassen er alliert med vestlige makter, blir dermed et angrep på vesten et angrep på hjemlige makthavere. Islam blir derfor et symbol på lojalitet til hjemlandet og uavhengighet fra Vesten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag