- Vet at overgriperen vil ha sex

- Barna vet hva de går til når de treffer overgripere fra internett, sier stipendiat.

07.12.06 18:14

Stipendiat Elisbeth Staksrud har gjennom sin forskning sett at de som utsettes for sexovergrep etter å ha møtt personer på internett, som regel er klar over at de møter en voksen som er ute etter seksuell omgang.

Flere ferske dommer underbygger dette.

Starter forsiktig
«Hei. Synes du er kjempesøt. Jeg er en snill og spandabel eldre gutt som gjerne vil bli kjent med deg og som du kan stole på».

Slik startet den første meldingen i et nettvennskap mellom en mann i 40-årene og en tenåringsjente fra Østfold. Det endte med en rettssak og seks års forvaring for seksuelle overgrep. Politibetjent Ståle Indreåker Petersen sto for etterforskningen i saken og gikk gjennom overgriperens nettsamtaler.

- Etter hvert går samtalen inn på sex. Han kan lære henne opp, og tilbyr henne penger, sier Indreåker Petersen til Kanal 24.

Mannen ble dømt for overgrep mot i alt seks jenter. Alle var mindreårige og alle var klar over at det var en voksen mann de hadde avtalt å møte. Flere visste også at han var ute etter sex. Det er en innsikt som oftere er til stede enn det folk tror, hevder stipendiat Elisabeth Staksrud.

- Vet han vil ha sex
- Veldig mange jenter som har vært utsatt for overgrep sier at: «Jeg visste at han kanskje ville ha sex med meg», sier Staksrud til Kanal 24.

Staksrud er stipendiat ved institutt for media og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Gjennom sin forskning ser hun at overgripere som kommer i kontakt med barn på nettet, som regel ikke oppgir falsk alder, og at de etter hvert åpent kommer med forslag om sex før det første møtet.

- Det viktigste er å huske på at selv om barna har en aktiv rolle, betyr ikke det at de har noe ansvar - det er fremdeles et overgrep, sier hun.

Har få venner
Ofte er det også slik at barna til å begynne med velger å tolerere overgrepet, nettopp fordi de anser overgriperen som en nær venn de kjenner godt etter timesvis med nettchatting. For mange er det også å anse som sitt eneste nære vennskap.

- 80 prosent sier de er misfornøyde med sitt eget liv, og 81 prosent av dem som har vært utsatt for overgrep sier at de ikke har noen venner, forteller Staksrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.