RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2)

- Vi ble hengt ut

Sist oppdatert:
Medisinerstudenter i Ungarn føler seg uthengt i media. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene av dem.

Det har vært mye oppstyr om medisinerstudenter i media etter at TV 2 avslørte at noen studenter ved universitetet i Debrecen kjøper lik for å klare eksamen.

President i ANSA, Marit Roalsø Sirevåg, sier til TV 2 Nettavisen at problemet er at det har blitt snakket veldig generelt om medisinerstudenter i Ungarn. Hun legger til at likavsløringene overhodet ikke gjelder alle. De norske studentene i Ungarn er selv sjokkerte over avsløringene.

Kjenner seg ikke igjen
– Vi har fått tilbakemeldinger fra flere studenter i Ungarn som overhodet ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene i media. De føler at media omtaler dem også, og at de blir stigmatisert som gruppe, sier hun.

Leder i Norsk medisinstudentforening Torstein Schrøder Hansen sier til TV 2 Nettavisen at de også har fått en del tilbakemeldinger fra bekymrede studenter i Ungarn.

– De ble like sjokkerte som oss da de fikk høre om denne praksisen. Nå føler de at omtalen er urettferdig, og at de blir beskyldt for noe de ikke har gjort.

Lokalt problem
Ifølge Roalsø Sirevåg er kjøp av lik et lokalt problem.

– De tilbakemeldingene vi har fått, tyder på at dette er et lokalt problem ved et bestemt fakultet i Debrecen, ikke et problem blant alle norske medisinerstudenter i Ungarn.

Schrøder Hansen er enig.

– Dette gjelder ikke en så stor gruppe som man kan få inntrykk av i media, sier han.

Redde for ryktet
Studentene er redde for hvordan de vil bli sett på som leger når de kommer hjem til Norge. De er bekymret for at all medieomtalen har negativ innvirkning på ryktet deres.

Roalsø Sirevåg sier at en slik medieomtale er skadelig for hele studentgruppen.

– Det en kvalitetstung utdannelse de holder på med. De fleste studentene jobber hardt og trives med studiet. De er redde for å få et ufortjent dårlig stempel.

Schrøder Hansen mener at myndighetene vurderer konsekvensene før de vet omfanget av problemet. Mange studenter er bekymret for om konsekvensene også gjelder dem, selv om de ikke har gjort noe galt.

– De er bekymret for at dette kan bli husket, og at de kan få mange skrå blikk hvis de forteller at de har studert i Ungarn. Når myndighetene sier at de ikke vil ha slike leger, lurer studentene på om utdannelsen er bortkastet.

Schrøder Hansen presiserer at de tar avstand fra den praksisen som har blitt omtalt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere