- Vi blir fremstilt som kommunister med lange hoggtenner

Foto: (Scanpix/SOS-Rasisme)

Toppene i SOS-Rasisme anklages for å stjele penger fra organisasjon. Nå går hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen til frontalangrep på kritikerne.

20.05.10 11:44

- Vi blir fremstilt som kommunister med lange hoggtenner som gyver løs på idealistiske unge piker, for å suge ut hjerteblodet deres. Noen journalister har sett for mye på vampyrserier. True Blod er ikke virkeligheten, sier Kjell Gunnar Larsen til Nettavisen.

Send inn spørsmål til Kjell Gunnar Larsen nederst i denne saken. Han svarer på Nettreff fra klokken 15.00 torsdag.

Innen mai forventer Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) svar på kravet om tilbakebetaling av 9,7 millioner Frifond-kroner.

Samtidig har en rekke medier satt søkelyset på angivelige kritikkverdige forbindelser mellom ledelsen i SOS-Rasisme, og den kommunistiske organisasjonen Tjen-Folket.

- SOS Rasisme er ingen kommunistisk organisasjon. Ja, jeg personlig er kommunist. Det er ingen stor avsløring. Jeg er aktivist i SOS Rasisme, og kommunist, sier Larsen i intervjuet med Nettavisen som du kan lese i sin helhet her.

Kan tape 14,2 millioner
I tillegg til kravet om tilbakebetaling av 9,7 millioner kroner i Frifond-midler for 2007 og 2008, nekter LNU å utbetale 4,5 millioner kroner i midler for 2009.

- For det første er vi usikre på om antall lokallag og medlemmer er riktige (40.000 medlemmer og 270 lokallag). For det andre er vi usikre på om pengene har gått til det de skal - nemlig lokallagene i organisasjonen, sier generalsekretær Tale Hungnes i LNU til Nettavisen.

- Vi forventer svar i løpet av mai, sier hun. Hva LNU vil gjøre hvis pengene ikke blir tilbakebetalt, ønsker ikke Hungnes å svare på.

- Vi tar en ting av gangen, sier hun.

- Ja, det vil komme et svar fra oss, men LNU vet jo hva svaret blir. Vi avviser dette totalt, sier Larsen. På nettet har svaret til SOS Rasisme lenge ligget offentlig. Gjennom artikkelen «Prosessen».

Larsen sier også at SOS-Rasisme vil gå til søksmål hvis ikke pengene kommer. Larsen sier i intervjuet med Nettavisen at pengemangelen går ut over arbeidet i lokallagene.

Trist hvis de forsvinner
- SOS-Rasisme gjør veldig mye bra grasrotarbeid. De har mange lokallag der ungdommer får sitt første møte med antirasistisk arbeid, sier leder Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter. Hun sier at SOS-Rasisme har mange gode lokallag, men hvor mange medlemmer eller hvor mange lokallag de har, vet hun ikke.

- Vi har ikke kontakt med SOS-Rasisme, og kjenner ikke til hva som har skjedd der. Det er viktig at de rydder opp hvis det er noe galt. Samtidig er det utrolig trist hvis de forsvinner, sier hun.

- Høyreekstreme
SOS Rasisme mener at høyreekstreme står bak prosessen. En prosess som så ulike medier som Klassekampen og Dagens Næringsliv, P4 og Dagbladet har dekket på bred front.

- Dere mener at høyreekstreme står bak, men også Klassekampen har skrevet kritiske artikler om SOS-Rasisme. Hvordan forklarer dere det?

- Klassekampen har drevet med kampanjejournalistikk mot SOS Rasisme i mange år, SOS Rasisme har angrepet Klassekampen for å være en avis som gir fritt spillerom til nazister i sine spalter.

Beskyldningene hagler
Etter at LNU stoppet utbetalingene til SOS Rasisme har beskyldningene haglet mot organisasjonen. Selv har den svart med å opprette en egen nettside for svar på angrep mot SOS Rasisme. Per 18. mai 2010 var listen over svar på beskyldninger på totalt 32 artikler.

Kampen om sannheten har også smittet over på Wikipedia der artikkelen om SOS Rasisme har blitt stengt (per 18. mai 2010 red.anm.) fordi de som former sannheten ikke klarer å bli enige.

- Ja, jeg har gått inn og låst artikkelen slik at ikke redigererne skal stå i evig redigeringsstrid. De endrer hverandres redigeringer, sier Wikipedia-administrator John Erling Blad til Nettavisen.

Vold og kommunister
Medlemsjuks for millioner av kroner er temaet for de fleste sakene. P4 har også skrevet om millionoverskudd og eiendomsinvesteringer i SOS Rasisme, og blant andre Dagens Næringsliv og Dagbladet har også skrevet om tette bånd mellom SOS Rasisme og den kommunistiske organisasjonen Tjen Folket, og før nasjonaldagen publiserte Dagbladet en artikkel om et av de sentrale medlemmene som har blitt dømt for flere voldsepisoder.

Kjell Gunnar Larsen blir fremstilt som en leder for en voldelig organisasjon.

- Er du en voldelig mann?

- Nei, og sammenlignet med den norske regjeringen er jeg svært lite voldelig, sier Larsen som også avviser at han har et dekknavn «Joe» slik Dagbladet skriver.

- Ja, vi blir fremstilt som kommunister med lange hoggtenner som gyver løs på idealistiske unge piker, for å suge ut hjerteblodet deres. Noen journalister har sett for mye på vampyrserier, True Blod er ikke virkeligheten, sier Larsen som opplever «brennmerkingen» som blodig urettferdig.

Les hele intervjuet her: Idealist eller blodsuger?

Send inn spørsmål til Kjell Gunnar Larsen nederst i denne saken. Han svarer på Nettreff fra klokken 15.00 torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag