RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi dumpet kloakk i Oslofjorden

Sist oppdatert:
Entreprenør innrømmer at de har dumpet kloakk i indre Oslofjord.

På en pressekonferanse hos Oslo Havn onsdag ettermiddag var det en angrende entreprenør som sto frem.

NA24 - din næringslivsavis

- Unnskyld. Dette er sterkt beklagelig, sier styreleder i Secora, Stein-Wiggo Bones.

Det vil få følger for fem personer som har jobbet for Secora. Secora har hatt ansvar for mudringen i prosjekt «Ren Oslofjord», hyret inn av Oslo Havn.

Kloakk rant ut minst ti ganger
Det Norske Veritas påviste onsdag at Secora har dumpet forurensede masser i havnebassenget. Det dreier seg om ti tilfeller i løpet av 2007 og tilsammen rundt 1000 kubikkmeter sedimenter.

Secora har også dumpet kloakk rett i havnebassenget. Veritas anslår massen til å være mellom 2-9 kubikkmeter, fordelt over 10 til 20 tilfeller i perioden januar til juli i 2007.

- Årsaken til situasjonen er flere, men handlingene er uansett uakseptable. Forholdene er så alvorlige at det vil få konsekvenser for de involverte, sier Bones.

- Uakseptabelt
Han hevder at det ikke står så ille til med dumpingen som det mediene tidligere har skrevet, men innrømmer at det har foregått både dumping av forurensede sedimenter og kloakk. Det skulle ikke ha skjedd.

- Heldigvis har det ikke medført vesentlige miljøkonsekvenser, hevder Bones.

Han mener også det Veritas konkluderer med at det ikke dreier seg om noen ukultur i Secora, men at det er enkeltindivider som har handlet på eget initiativ.

- Det er uakseptabelt, og ingen hyggelig nyhet, sier prosjektleder hos Oslo Havn Torild Jørgensen.

Full tillit
Hun hevder det for Oslo Havn ikke er aktuelt å benytte seg av en entreprenør som bryter konsesjonen. Likevel sier Jørgensen at Oslo Havn har full tillit til Secora.

- Secora stilte opp raskt og umiddelbart og tok grep som gjorde at vi mente vi var trygge. Oslo Havn har fortsatt tillit til Secora, sier Jørgensen.

Hun står fast på at prosjekt «Ren Oslofjord» er et solid miljøprosjekt.

- Vi ser at NIVA mener det har vært en spredning, men det er ingen dramatisk belastning på miljøet i fjorden, sier Jørgensen.

- Vil bade til våren
NIVA, Norsk institutt for vannsforskning, har også foretatt nye analyser på oppdrag for Secora.

- Vi ser ingen alvorlige konsekvenser. Men utslippene skulle vært null, forklarer Morten Schaanning ved NIVA. Han påstår at han vil bade i Bekkelagsfjorden til våren og sommeren.

- Blåskjellene viser at det ikke er forurenset, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere