*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er 30 prosent billigere enn norske tannleger

Tannlegeklinikk i Oslo:

Tannlege Adrian Matic har jobbet som tannlege i Eurodent i Norge siden sommeren 2009. Foto: Astrid-Helen Holm/Nettavisen

- Tannbehandling i Norge er ikke direkte billig, sier avdelingsleder Eivind Karlsson i tannklinikken Eurodent. Hos dem er behandling 30-70 prosent billigere enn hos norske tannleger.

19.03.15 18:17

Avdelingsleder hos tannklinikken Eurodent i Oslo, Eivind Karlsson, mener at norsk tannbehandling grenser til luksus.

- Tannbehandling i Norge er ikke direkte billig. Tannimplanteter og porselenskroner er luksusvarer – for de som har råd til det. For de som ikke har råd, er det å kunne betale 70 prosent mindre for samme behandling svært virkningsfullt, sier Karlsson.

Temaet billigere tannbehandling ble for alvor aktuelt etter at LO-leder Gerd Kristiansen fikk kritikk fra Norsk Tannlegeforening for at hun dro til Ungarn for billig behandling av tannkjøttsykdommen periodontitt.

Eurodent ble startet opp i Ungarn og er en av klinikkene mange nordmenn velger å reise til for å gjøre større tannbehandlinger til en rimeligere pris. De har avdelinger i både Norge og Budapest i Ungarn.

LES:LO-lederen får kritikk for kjøp av billigtenner

Klikk på bildet for å forstørre.

Tannlege Adrian Matic på kontoret sitt på Eurodent i Oslo. Foto: Astrid-Helen Holm/Nettavisen


Mindre profitt og alle tjenester samlet
Tannlege Adrian Matic er fagansvarlig ved Eurodent i Oslo og har jobbet i Eurodent Norge siden sommeren 2009.

- Personlig hadde jeg jobbtilbud før jeg kom hit. Men Eurodent var en god klinikk med god bakgrunn som skulle gjøre store og interessante behandlinger, forteller han.

- Hvordan kan Eurodent holde prisene så mye lavere enn norske tannklinikker?

- Det handler om at vi har bygget opp nettverket vårt helt fra bunnen av. Vi har eget tannteknikklaboratorium «in house», og kan med dét gjøre alt på ett sted. Derfor kan vi tilby pasientene bedre priser. Vi har også litt mindre profitt på behandlingene vi jobber med, og kan ligge på et prisnivå som flere kunder har råd til. Vi vil gi behandling til alle som har behov for det, sier Adrian Matic.

Les også:Sparte 150.000 på nye tenner

Klikk på bildet for å forstørre.

Utenlandske tannklinikker kan være opptil 70 prosent billigere enn norske tannklinikker. Foto: Astrid-Helen Holm/Nettavisen

Flest velger behandling i Oslo
Eurodent henviser mange av de norske pasientene sine til videre behandling i Ungarn etter utredning. Som oftest er dette pasienter som har større inngrep å utføre, og dermed tjener mer på å få hele behandlingen gjort i Ungarn.

- Ikke alle har behov for like omfattende behandling, og velger heller å utføre dette i Norge fordi de oppdager at det er mer lettvint, sier han.

Prisforskjellene mellom Norge og Ungarn varierer. Matic forteller at pasienter kan spare opptil 70 prosent på store behandlinger dersom de velger å utføre dette i utlandet. På behandlinger som utføres hos Eurodent i Norge, er prisnivået omkring 30 prosent lavere enn hos de norske tannklinikkene, ifølge en undersøkelse utført av Eurodent selv.

Les også:Slik får du staten til å ta tannlegeregningen din

Mener prisen trekker nordmenn til utlandet
Avdelingsleder Karlsson hos Eurodent i Oslo mener det hovedsakelig er prisen som trekker nordmenn til Ungarn for tannbehandling. I tillegg poengterer han at arbeidsmentaliteten til mange utenlandske i tannhelsetjenesten er noe helt annet enn nordmenn er vant til.

- Pasientene elsker service, og de utenlandske tannlegene gir ofte en god del mer av seg selv – de stiller opp, jobber lengre og strekker seg lengre. Å yte høyest mulig servicegrad er noe Eurodent har stort fokus på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avdelingsleder for Eurodent i Oslo, Eivind Karlsson, mener tannbehandling i Norge grenser til luksus. Foto: Pressefoto

Får oppfølging og garanti
Karlsson og administrerende direktør Ionut Eriksen mener at Eurodents økning i popularitet også delvis kommer på grunn av oppfølgingstilbudet i Oslo, Bergen og Alta.

- Behovet for justeringer melder seg jo i Norge, og der kan pasientene møte norsktalende tannleger og komme med spørsmålene sine, sier Karlsson.

I de tilfeller der det skulle oppstå en garantisak, forteller tannlege Matic at pasientene kan komme og gjøre dette i Oslo, Bergen eller Alta etter behandling i Ungarn.

Antallet utenlandske tannleger i Norge nesten doblet på ti år

I hele landet var det ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) 1.308 tannleger med utenlandsk bakgrunn som jobbet i Norge i 2013. Til sammenligning var det 664 tannleger med utenlandsk bakgrunn som jobbet i Norge i 2003.

I offentlig sektor var det 540 praktiserende tannleger med utenlansk bakgrunn, og i privat sektor 768 tannleger. Av de totalt 1.308 utenlandske tannlegene kom 860 personer fra hele Europa (unntatt Tyrkia) og 448 personer utenfor Europa.

I 2003 jobbet 307 av de totalt 664 tannlegene i den offentlige helsetjenesten og 337 i den private sektoren. Av disse er 398 fra Europa (unntatt Tyrkia) og 448 fra land utenfor Europa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag