*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er godt rustet

Foto: Marco Ugarte (AP PHOTO/Scanpix)

- Norge har 1,4 millioner behandlingspakker klare, sier overlege ved Folkehelseinstituttet.

25.04.09 13:19

Et hittil ukjent influensavirus har forårsaket minst 60 dødsfall i Mexico og er også påvist i California og Texas i USA, meldte Verdens helseorganisasjon (WHO) fredag.

Les mer:62 døde av svineinfluensa

- Viruset er følsomt mot de vanligste medikamentene vi bruker mot influensa her i Norge, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen, til Nettavisen.

Han forteller at svineviruset er resistent mot to typer antistoffer: «Amantadin» og «Rimantadin».

- Dette er ikke vanlige influensamedisiner. Vi har 1,4 millioner behandlingspakker klare med medikamenter som svineinfluensaen er følsom for. Så vi står sterkt her i Norge dersom smitten skulle bryte ut. Det er jo gjerne slik, at de rikeste landene klarer seg best, sier Iversen.

Han forteller at myndighetene i Norge har gode beredskapsplaner, og at beredskapen i helsevesenet nå er blitt høynet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anne Lene Solbakken (Folkehelseinstituttet)

- Ikke uvanlig med svinevirus
- Det ikke uvanlig at virus fra svin smitter over til mennesker, slik det har gjort nå i Mexico, forteller Iversen.

Han sier at det har tidligere vært flere eksempler på at mennesker har blitt smittet av svin, hvor også mennesker har ført smitten videre til andre mennesker.

- Nå vet vi ikke hva slags smittemåter som gjelder for dette viruset, og det er for tidlig å si noe om smitten vil komme til Norge, sier Iversen.

Rammer de friske og unge
Verdens helseorganisasjon (WHO) slo nylig alarm på deres nettsider, hvor de påpekte at viruset rammer hovedsakelig unge friske voksne.

Les mer:Epidemien sprer seg

- Vi mener det er for tidlig å si noe om hvilke aldersgrupper viruset rammer. Situasjonen i Mexico er meget uoversiktlig. Vi har fått 18 bekreftede tilfeller med svineinfluensaen, og flere hundre mennesker er blitt registrert med alvorlige lungebetennelser. Men det er ikke sikkert at alle disse er blitt berørt av viruset, sier Iversen.

Han påpeker også at tilfellene i USA med de 8 smittede, har vært milde tilfeller. - Og de er alle friskmeldte nå, hvor kun én ligger fremdeles på sykehus, sier Iversen.

De vanligste symptomene på smitte er høy feber, tung hodepine og hoste. - Det minner meget om en vanlig influensa. Men vi har også registrert at noen har fått alvorlige luftveisproblemer, sier Iversen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.