- Vi er i en ny fase i Russlands forhold til omverdenen

I STORTINGET: Utenriksminister Børge Brende holdt en utenrikspolitisk redegjørelse i Stortinget tirsdag.

I STORTINGET: Utenriksminister Børge Brende holdt en utenrikspolitisk redegjørelse i Stortinget tirsdag. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Krim-krisen til tross; Norge vil fortsette det gode samarbeidet med Russland.

25.03.14 15:07

OSLO (NTB-Gunhild Hokholt Bjerve): Utenriksminister Børge Brende (H) slår fast at Russlands annektering av Krim er et alvorlig brudd på folkeretten, men Norge vil likevel fortsette samarbeidet med nabolandet.

SISTE: Norge innstiller bilaterale militære aktiviteter med russerne.

I sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget tirsdag gjentok Brende at Norge har sluttet opp om EUs tiltak og følger opp vedtakene i NATO. Likevel vil Norge fortsatt samarbeide med Russland på en rekke områder, både når det gjelder fiskeriforvaltning, grenser, miljøspørsmål og atomsikkerhet.

Brende er ikke enig i at Norges synspunkt dermed blir utydelig:

– Jeg synes EUs sanksjoner, som Norge har sluttet seg til, og som det er bred enighet om også i Stortinget, er en riktig reaksjon, sier han til NTB etter redegjørelsen.

Han understreker at dette ikke er en sak for det bilaterale forholdet mellom de to landene.

– Vår grense til Russland har vært fredelig, siden vi ble NATO-medlem i 1949, og det skal den fortsette å være. Vi skal fortsatt kunne samarbeide med Russland, sier Brende.

– Tilhører en annen tid

– I hjertet av Europa er vi i dag konfrontert med alvorlige brudd på folkerettens grunnprinsipper og en maktpolitikk som tilhører en annen tid. La meg være helt klar på hva vi nå er vitne til: For første gang siden andre verdenskrig har en europeisk stat med makt annektert en del av et naboland. Vi er i en ny fase i Russlands forhold til omverdenen, fastslo Brende i redegjørelsen

Han understreket at både Norge og våre samarbeidspartnere i NATO og EU har fordømt Russlands framgangsmåte ved innlemmelsen av Krim og byen Sevastopol i Den russiske føderasjon.

– Folkerettslig har ingen stat rett til å intervenere overfor andre stater med væpnet makt, gjennom tvang og annen utilbørlig innblanding, enten de gjør det selv eller gjennom støtte til lokale aktører, sa Brende.

Han understreket samtidig at det ikke finnes uavhengige rapporter som bekrefter overgrep mot russiske minoriteter på Krim eller i det østlige Ukraina.

Brende om Egypt: - Uakseptable dødsdommer

Omstridte nasjonalister

Før tirsdagens redegjørelse etterlyste SVs utenrikspolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell et mer nyansert syn på de nye makthaverne i Kiev. Et av regjeringspartiene, det nasjonalistiske Svoboda, er svært omstridt.

Utenriksministeren påpekte i redegjørelsen at han tok opp situasjonen til minoritetene i Ukraina da han møtte Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov tidligere i måneden.

– Vi tok ikke bare opp situasjonen til de russiskspråklige, men også for jødene. Vi har sett tendenser til uttalelser som har vært sterkt jødefiendtlige, sier Brende til NTB

Krav til reformer

Han understreker at både Norge og Verdensbanken stiller krav til både økonomiske og politiske reformer i Ukraina for å gi økonomisk støtte til landet. Han forventer at den presidenten som blir valgt 25. mai bryter «korrupsjonskulturen og oligarki-kulturen som gitt ut på å bare berike seg selv».

– Men det er faktisk ikke regimet i Kiev som har begått folkerettsbrudd. Tvert imot har regimet i Kiev, som framstilles som ytterliggående som et ledd i russisk propaganda, valgt å ikke avfyre ett skudd. De har trukket soldatene sine ut av Krim og de forholdt seg helt rolig i en situasjon som lett kan eskalere. Vi må sørge for å ha to tanker i hodet på en gang, sier Brende. (©NTB)

Dette sa Brende blant annet i redegjørelsen:

"For første gang siden andre verdenskrig har en europeisk stat med makt annektert en del av et naboland."

"Russland står i dag isolert. Det ble bekreftet da FNs sikkerhetsråd behandlet krisen i Ukraina."

"Det er i Norges interesse å fortsette samarbeidet med Russland."

Les hele redegjørelsen her

Vil ikke øve med russerne

Senere på dagen kom meldingen fra regjeringen om at Norge innstiller alle planlagte bilaterale militære aktiviteter med Russland, foreløpig til utgangen av mai 2014.

– Norge fordømmer Russlands annektering av Krim og bruken av væpnet makt i Ukraina. Dette er et klart brudd på folkeretten og er en uakseptabel handlemåte som må få konsekvenser, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

– Norge har derfor informert russiske myndigheter om at vi innstiller alle planlagte militære samarbeidsaktiviteter mellom Norge og Russland til utgangen av mai 2014. Vi vil da gjøre en fornyet vurdering av planlagte aktiviteter i lys av utviklingen i situasjonen i Ukraina og Russlands videre handlinger, samt drøfte dette med våre NATO-allierte, sier Eriksen Søreide videre.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.