RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er i krig mot terror

Sist oppdatert:
- Krekar fremstår som et fyrtårn for ekstrem islamisme i Norge, sier Jørn Holme. PST-sjefen mener Krekar kan tiltrekke muslimske fundamentalister til Norge hvis han får bli.

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Holme karakteriserte kampen mot terror som en krig, der man «må skyte før man blir skutt».

- Det er slik at Norge er et land truet av terror. Siden al-Qaidas nestleder har fremsatt to terrortrusler mot Norge, sist i desember, så har vi hevet beredskapen fra lav til moderat, sa Holme i Oslo tingrett i dag.

- Årsaken er at Norge deltok i Afghanistan. Vi har vært inne med F16-fly, spesialstyrker og vaktstyrker. Vi er engasjert i kampen mot terror. Den går ut på å stoppe terrorister. Og den går ut på å skyte terroristene før de skyter deg. Det er en krig. Det er en krig som få kan ane, sa PST-sjefen.

Han viste til terroraksjonen i Irak, og sa at Norge er en del av denne krigen selv om vi ikke deltar med soldater. Han viste også til opptak av Krekar der mullaen har uttalt seg positivt om bruk av barn som selvmordsbombere.

- Bruk av barn som selvmordsbombere mot sivilbefolkning, ja, kan man finne verre drap enn det? Etter vår mening er det terror når man sprenger våre mannskaper i lufta. Uansett er det drap etter vår vurdering.

- Karismatisk leder
Holme beskrev mulla Krekar som en sterk fundamentalistisk muslimsk leder som ennå har en sterk påvirkningskraft.

- Jeg har gått grundig inn i vedtaket. Og hvis jeg skal si det kort, så kan jeg si det slik: Krekar var en leder for Ansar al-Islam som er en terrororganisasjon. Han er en viktig person i egne og andres øyne. Han var en leder med karisma og innflytelse. En person som har betydelig evne til å påvirke andre. Som er denne evnen bevisst og som bruker den. Det er ingen grunn til å tro at han ikke har denne evnen i behold. Ut fra vedtaket så legger jeg til grunn at Krekar har oppfordret til terrorisme ved å oppfordre til selvmordsangrep, sa Holme.

Holme viste til bevisene som lå til grunn for UNEs vedtak

Holme poengterte at denne vurderingen var gjort ut fra kun de bevis som lå i utvisningsvedtaket, og ikke den informasjon som PST selv sitter med.

- Hvis de bevis som ligger i vedtaket står seg, så mener jeg at myndighetene her har overveldende bevis, sa han.

- Han skal ikke komme å gi sin vurdering av et vedtak. Han skal ikke komme og prosedere dette, protesterte Krekars forsvarer Brynjar Meling.

Dommeren lot likevel Holme få fortsette sin tirade mot Krekar.

Ville ikke vurdere bevis
Meling reagerte også på at Holme kom med sine synspunkter ut fra et scenario der bevisene sto seg, men han ønsket ikke å kommentere holdbarheten i bevisene. Flere av disse kommer fra nettopp PST.

- Hvis du tar forbehold om at Krekars uttalelser på Palltalk ikke er riktige og at han har tatt avstand fra terrorisme og at dette kun gjelder forsvar i eget land - hva da? spurte Meling.

Det har tidligere kommet fram at opptakene av Krekar fra Palltalk ble gjort av en PUK-medlem som leverte opptaket til PST. Meling mener at dette opptaket kan være redigert. Holme ønsket ikke å si noe om dette.

- Jeg forholder meg til UNEs vedtak. Jeg er nå bare et vitne da, sa Holme.

- Et vitne med veldig sterke meninger, kommenterte dommeren før Holme avsluttet torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere