*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er mange som nå trekker et lettelsens sukk

I LILLESAND: Cemile Tumenic og barna på asylmottakboligen som har vært deres hjem de siste årene. Familien har mange venner i lokalsamfunnet som har støttet deres kamp. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Lokale støttespillere i Aust-Agder jubler for familien som endelig får oppholdstillatelse.

01.04.14 07:42

- Dette er en fantastisk nyhet for en familie som har levd med usikkerheten hengende over seg i så mange år, sier Petter N. Toldnæs, talsmann for støttegruppa for mor Cemile Tumenic og hennes fem barn. Den eldste i søskenflokken er nå 18 år gamle Jasmin Tunc. Etter tolv år med avslag på avslag i Norge er de nå innvilget midlertidig oppholdstillatelse.

Venter brev fra UNE

Familiens advokat Joar Heide kunne fredag bekrefte at det foreligger et vedtak om midlertidig oppholdstillatelse på ett år og at mor Cemile og eldstedatter Jasmin også får arbeidstillatelse.

Toldnæs sier han tror det nå bare gjenstår formaliteter før familien får permanent oppholdstillatelse.

Da Nettavisen møtte familien på asylmottaket i Lillesand i fjor høst, var det en sammensveiset og sterk, men hardt prøvet familie vi snakket med. Dette var like før rettssaken i Oslo tingrett. Familien vant ikke fram med sitt søksmål der, og ankespørsmålet er foreløpig ikke ferdigbehandlet. Siden har det dukket opp andre prøvelser for familien, og dette er nye forhold som Utlendingsnemnda (UNE) har vektlagt i sitt siste vedtak, etter det Nettavisen forstår. Vi har valgt å ikke omtale konkret hva dette er.

UNE har samtidig opphevet utvisningsvedtaket som ble fattet for Tumenic i 2003, skriver NTB.

Russ i år

Jasmin Tunc, som denne våren gjør seg ferdig med videregående skole, er lettet over det siste vedtaket fra UNE:

- Endelig kan jeg bli et fritt menneske, sier hun til Nettavisen. Hun sier hun nå kan begynne å tenke på jobb og studier, men at hun først trenger tid til å summe seg.

Jasmin og tre andre søsken er født i Tyskland, men har tilbrakt det meste av sin oppvekst i Lillesand, der familien har bodd på asylmottak. Yngstemann, som nå er åtte år, er født i Norge. Familien ble forsøkt sendt til Tyrkia i 2005, men ble nektet innreise og har siden vært i Norge.

Les også:

Jasmin (18) og familien får oppholdstillatelse

Tunc-familien tapte i tingretten

«Det eneste jeg vil ha, er et trygt hjem»

Advokatforeningen tok saken

Det finnes rundt 500-700 såkalte asylbarn med lang botid rundt om i Norge. I denne gruppen er det ingen som har lenger botid i Norge enn Jasmin. Hennes yngste bror på åtte år er født i Norge. Da familien i 2013 fikk sitt siste avslag fra UNE på omgjøring av vedtaket, tok Advokatforeningens prosedyregruppe opp saken og krevde vedtaket omgjort på bakgrunn av barnas tilknytning til Norge.

- Dersom barna i denne saken ikke skal få bli som følge av sin tilknytning til Norge, er det vanskelig å se hvem som skal kunne få bli, sa advokat Joar Heide før saken kom opp for tingretten.

- Tett og godt integrert

Petter N. Toldnæs i den lokale støttegruppa sier det er mange i Lillesand og omegn som har engasjert seg sterkt for Tunc-familien.

- Vi er mange som nå trekker et lettelsens sukk. Dette er en familie som er tett og godt integrert i lokalsamfunnet, det er ressurssterke og flotte mennesker, og mange har vært opptatt av deres skjebne, sier han.

Toldnæs peker på at familien har levd under et veldig press. På den ene siden har de hatt nei-vedtaket fra myndighetene over seg og hele tiden trusselen om at de kan bli kastet ut. På den andre siden har moren gjort det klart at hun ikke ser noen andre alternativer for seg og sine enn å bli i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

SAK SOM ENGASJERER: Peter N. Toldnæs og andre støttespillere i tog gjennom Lillesands gater for asylbarna. Foto: Privat


- Vanvittig press

- Jeg tror det er vanskelig for oss utenforstående å forestille seg det vanvittige presset de har levd under. Uten lovlig opphold har de heller ikke hatt rett til å ta arbeid, rett til høyere utdanning, rett til å ta sertifikat. Det legger mange hindringer i veien, sier Toldnæs.

- Hva sier du til dem som mener det er et feil signal i asylpolitikken å gi opphold til denne gruppen?

- Man må få ryddet opp i regelverket og satt en øvre grense. Bare slik kan vi hindre at dette skjer igjen. Vi må ha raskere avgjørelser, raskere hjemsending av de som ikke skal være her og raskere integrering for de som skal få bli. Det hviler en stor oppgave på det norske samfunnet her, sier Toldnæs, som også er Venstre-politiker og sitter i bystyret i Lillesand.

UNE vil vurdere nye forhold

UNEs advokat Henrik E. Kolderup sier dette til Nettavisen på spørsmål om hvor Tunc-familiens sak står i forhold til anken til lagmannsretten.

- Det er familien som anket tingrettens dom til lagmannsretten, ikke UNE. Denne side vil i direkte kontakt med advokat Heide avklare sakens videre gang i lys av de nye forhold og den omgjøringsbeslutning de ledet til.

Annonsebilag