- Vi er vanlige folk

David Aleksander Toska forklarer seg nå om hvilke type folk som deltok på dødsranet i Stavanger.

17.10.05 14:38

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Ifølge Toska var det ingen spesielle egenskaper som krevdes for å være med i Nokas-ranet.

- Det var jo helt vanlige mennesker, sa Toska.

- Er det nå egentlig det? spurte dommer Helge Bjørnestad.

- Det er jo på en måte det, svarte Toska og fortalte om Johnny Thendrup som allerede har erkjent å ha deltatt på ranet. Thendrup ble skutt i benet under ranet.

- Han var jo en familiefar og rørlegger, sa Toska.

Toska begynte sin forklaring mandag morgen. Han har foreløpig ikke kommet til selve ransdagen i forklaringen sin og bruker lang tid på å fortelle om forberedelsene og tanken om hvordan ranet var tenkt gjennomført.

Toska er også veldig forsiktig med fortelle om de andre tiltalte og personer som har hjulpet han i planleggingen. Dette har trolig falt flere av de tiltalte tungt for hjertet, ettersom de håpet at Toska, som den selvutnevnte hjernen bak dødsranet, skulle bekrefte deres historier.

Psykologisk effekt
Spørsmålet om hvilke egenskaper ranerne skulle besitte kom da dommer Helge Bjørnestad spurte David Toska om utrustningen og våpnene som ble planlagt brukt.

- Hvorfor valgte du å bruke skarp ammunisjon?

- Jeg har blitt spurt om det mange ganger. Jeg tror det er noe psykologisk. Hvis man skal stoppe politiet skal man ha litt selvtillit. Det er ikke bare bare å stoppe politiet, sa Toska

- Alternativet hadde vært at magasinene var tomme. Tror det var veldig vanskelig, psykologisk sett, å stå der.

Ingen spesielle egenskaper
- Definerte du denne psykologiske effekten overfor de andre?

- Jeg følte at for hvert plagg disse folkene fikk på seg, så økte selvsikkerheten frem til den morningen vi skulle gjøre det (¿). Da de fikk se seg selv i full mundur. Dette er jo vanlige mennesker, sa Toska.

- Hvilke andre egenskaper skulle man være i besittelse av?

- Man måtte tørre å stå der. Det er jo unaturlig å stå der og sjefe over de (politiet, red.anm.). Tanken var at de skulle være så fryktinngytende at politiet følte at de måtte samle en stor styrke for å pågripe en slik styrke, sa Toska og la til:

- Jeg har jo ingen spesiell kompetanse selv.

Skulle se skumle ut
Toska sa tidligere at planen var at ranerne utenfor Nokas-bygget være godt bevæpnet, med hjelmer, pistoler og geværer.

- Tanken var at de skulle se skikkelig skumle ut dersom politiet kom. En bil skulle møte politiet og en av våre vakter skulle holde hånden opp sånn, sa Toska og holdt hånden frem i stopp-tegn i vitneboksen.

- Her ute skulle vi ha de største våpnene. Tanken var at alle andre enn politiet skulle tro at dette var politi. Ingen andre skulle ense dette omtrent. Skulle ikke oppholde noe og vinke folk forbi, sa Toska.

Han fortalte at han blant annet hadde gått til ansaffelse av pistolhylser som man festet rundt låret.

- Disse var veldig tøffe, sa Toska.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.