RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi frykter at noen fryser i hjel

Foto: Lis M. Homdal
Sist oppdatert:
Kulden bekymrer hjelpeorganisasjonene. - Uteliggerne har det beintøft nå, sier Blå Kors og Frelselsarmeen.

- Kulden er helt klart et kjempeproblem for dem som sover på gaten. Frykten for at noen skal omkomme er jo der, sier virksomhetsleder ved Blå Kors, Jostein Hågan, til Nettavisen.

Onsdag ble det kjent at en 40 år gammel mann fra Sarpsborg trolig omkom som en følge av kulda.

Les også: Tror 40-åring frøs i hjel

Leder for rusomsorgen i Frelsesarmeen, Frode Woldsund, forteller til Nettavisen at deres mobile varmestue for tiden er ute hver natt fram til klokken 04.30.

- Det er for at de på gata skal ha et tilbud gjennom natten. Det er klart at det er en risiko for å fryse i hjel dersom man sover ute nå, og det er vi bekymret for, forteller Woldsund.

Han forteller at 17 personer benyttet seg av den mobile varmestua forrige natt.

- Rundt seks-syv stykker av disse hadde ikke noe botilbud.

- Fikk tårer i øynene
Hågan forteller at det er mange hjemløse som sliter nå i den ekstreme kulden, og at flere av gjestene nylig spurte om Blå Kors kunne tilby ekstra hjelp.

- Én gjest spurte om vi ikke kunne forlenge våre åpningstider. Vi ringte da rundt til våre frivillige, og flere var villige til å være med på å holde dørene åpne lenger.

Flere av de frivillige har fått kommentarer som har rørt dem sterkt.

- Blant annet var det en gjest som sa til en av våre arbeidere: «Er du klar over hva dette betyr for meg? Dere forkorter min tid ute i kulden med flere timer!». Da fikk vår arbeider tårer i øyene. Tenk at det lille vi gjør, betyr så mye for noen, sier Hågan.

- Går gatelangs for å holde varmen
Gjennom brukerne på Blå Kors har Hågan fått vite om episoder hvor folk har frosset i hjel om natta.

Hågan sier at det er typisk for disse menneskene at de prøver å finne seg et varmt sted å sove om natten. Det kan være i parkeringshus, eller at de ringer på i bygårder og later som om at de er pizzabud for å sove på loftet eller i kjelleren.

- Men det går jo ikke i lengden. Da blir man henvist til å sove for eksempel under en bru, eller ved ventilasjonsanlegg som blåser ut varmluft. Og noen ganger kan det gå galt, sier Hågan.

Mange av uteliggerne blir jaget bort av vektere.

- Da er siste utvei å gå. Å gå, og gå og gå for å holde varmen. Men det er ikke alle som klarer det, spesielt dersom man går på heroin. Da blir man sløv, kjenner ikke kulda så godt, og må gjerne sette seg ned og hvile litt. Da risikerer man å fryse i hjel, sier Hågan.

- Betennelser
I desember snakket Nettavisen med Roy (45) som er hjemløs.

Han kunne fortelle at han visste om flere personer som hadde dødd som en konsekvens av at de bodde ute.

- Ofte er det snakk om betennelser, som kommer av bomskudd. Frostskader kan også oppstå, fortalte Roy.

Les mer om Roy:- Jeg tråkket over lik

Woldsund forteller at deres feltorganisasjon har oppgitt at en del rusmisbrukere sliter med betennelser og dårlig immunforsvar.

- Mange blir jo syke på grunn av kulden, og forverrer helsesituasjonen som er svak i utgangspunktet, sier Woldsund.

- Mange velger gata
Hågan forteller at Oslo kommune har gjort mye for å hjelpe uteliggerne.

- De har egne plasser i tillegg til private plasser som de har bestilt. Men det er vanskelig å hjelpe de som ikke vil bruke de eksisterende tilbudene. Jeg vet det kan være vanskelig å følge reglene ved slike steder, og at man også kan oppleve å få tingene sine stjålet eller havne ufrivillig i trøbbel.

Det er flere rusmisbrukere som velger å sove ute, framfor å benytte seg av eksisterende tilbud, og dette har flere rusmisbrukere påpekt overfor Nettavisen. En av disse er Morten, som Nettavisen traff i desember.

- På hospitser er det gjerne altfor mange på én plass. Folk truer deg, man blir bestjålet og det er mye bråk. Dette skjer daglig, og da velger man heller å være på gata. Det mangler steder hvor man føler seg trygg, fortalte Morten.

Les mer:- Du kan redde dagen min

Nettavisen snakket også med Marius (33) i desember. Han fortalte at han har vært hjemløs i tre år.

- Akkurat nå bor jeg i en leilighet av en kompis av meg som er bortreist, heldigvis. Men det blir jo bare for en kort periode, så er det ut på gata igjen, sa han.

- Hvorfor sover du ikke på hospitsene?

- Nei, der blir man jo frastjålet. Jeg drar ikke på hospits. Dessuten er ikke det stedet å være dersom man ønsker å være rusfri. Da velger jeg heller gata. Jeg sover ofte i parkeringshus.

Han understrekte at han var glad for at det finnes organisasjoner som Frelsesarmeen og Blå Kors.

- Jeg pleier å dra dit for å spise. Uten dette tilbudet vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Jeg hadde vel begynt å stjele for å overleve.

Les mer:- Er denne julegaven til meg!?

- Mange kastes ut på gata
Hågan har tidligere påpekt overfor Nettavisen at det er mange som kastes ut fra hospitsene, enten på grunn av brudd på reglene, eller på grunn av rene misforståelser.

- En person fortalte meg nå nettopp, at en hadde stjålet nøkkelkortet hans på hospitset. Denne mannen hadde da tatt seg inn på rommet hans, og stjålet alle tinget og solgt de videre, sa Hågan.

Vedkommende ble rasende da han fant ut av at tingene hans var stjålet.

Han banket da opp fyren som hadde stjålet fra han. Problemet da, var at han selv ble kastet ut for å ha banket opp fyren.

- Han her ville jo ikke ha trøbbel, men slike personer kommer gjerne i trøbbel på grunn av omstendighetene rundt, fortalte Hågan.

Hågan forteller at det finnes lange ventelister for bosted.

- Det har blitt gjort en del, og politikerne har fått øynene opp for problemet. Men det trengs en undersøkelse på hvor mange uteliggere som finnes i Oslo, for å finne ut av hvor mye ressurser som trengs. Slik det er nå, er det mange som faller mellom to stoler. Tilbudet kunne nok ha vært bredere, sier Hågan.

- Må ha et bedre tilbud
- Det er store mangler på mer permanente boliger for rusmisbrukere. Vi tror at dette er løsningen for å hindre boløshet. Tenk selv dersom du ikke visste hvor du skulle sove fra natt til natt. Det har vært altfor mye kortsiktige og akutte løsninger, forteller Woldsund.

Han påpeker at det trengs et boligtilbud som er bedre tilpasset brukerne.

- Det hjelper lite at kommunen sier at det finnes et sengetilbud til alle. Vi må stoppe den runddansen med lav terskelinntak, hvor brukerne får en seng for en natt eller et midlertidig opphold, mener Woldsund.

Les også:500 kroner - på fire måneder

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere