*Nettavisen* Nyheter.

- Vi fulgte ingen plan

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

- Det er ingen i politiet som har planer for noe så ekstremt, sier politioverbetjent Kaare Tiller om 22. juli.

21.09.11 21:25

Politioverbetjent Lill Heidi Tinholt var på jobb som operasjonsleder i Nordre Buskerud politidistrikt på politihuset i Hønefoss da Anders Behring Breivik gikk i land på Utøya og innledet sin massakre på uskyldige deltakere på AUFs sommerleir.

Slik opplevde de 22. juli
I fagbladet Politiforum forteller hun og kollegene i politidistriktet om hvordan de opplevde 22. juli. De forteller om hvordan det kokte på operasjonssentralen, hvordan de opplevde telefonene fra livredde ungdommer på øya, hvordan politidistriktet mobiliserte, hvordan politibåten begynte å ta inn vann og fikk motortrøbbel på vei ut til Utøya, hvordan politiet til slutt kom seg i land på Utøya og fikk pågrepet Breivik, hvordan operasjonen og redningsarbeidet ble organisert på landsiden og hvordan de selv opplevde å bli satt på sitt livs tøffeste prøve som tjenestemenn- og kvinner.

Les saken i Politiforum.no her

Den første samtalen
Det første operasjonslederen hørte om Utøya kom via en telefon som ble satt over via AMK-sentralen. Hun hører en samtale mellom en operatør og en livredd ungdom. Ungdommen snakker om skyting. Klokka er 17.26. Det kommer raskt flere telefoner.

- I den neste samtalen får jeg et større bilde. Det er snakk om en mann i politiuniform med automatvåpen, som går rundt og skyter på Utøya, forteller hun til Politiforum.

Ringer opp folk
Tinholt forstår alvoret og begynner å handle. Hun begynner å ringe opp folk. Det er korte samtaler med informasjon om skyting på Utøya og spørsmål om folk kan stille på jobb.

Samtidig beslutter fungerende politimester Bjørn Erik Sem-Jacobsen å sette stab.

Politioverbetjent Kaare Tiller er fungerende stabssjef i den innledende fasen.

- Går på autopilot
- Jeg tror det går veldig på autopilot. Vi har ikke tid til noe annet. I ettertid blir jeg spurt om hvilke planer vi fulgte, men jeg må være så ærlig å si at vi ikke fulgte noen plan. Det er ingen i politiet som har planer for noe så ekstremt, sier Tiller til Politiforum.

Inne på operasjonssentralen får Lill Heidi Tinholt bistand fra flere. Hun fortsetter å ta telefoner fra desperate ungdommer på Utøya, fra pårørende, fra kolleger som vil hjelpe og fra mediene som har spørsmål om hva som skjer.

Mens politidistriktets mannskaper og Delta-styrken fra Oslo er på vei, koker det på operasjonssentralen. Pågangen er ekstrem. Alle linjer blinker på panelet. Innimellom tas det samtaler fra ungdommer på Utøya.

- De er livredde. Det å være så kort med dem, for å høre hva som skjer og hvor gjerningsmannen er, det gjør noe med meg. Men jeg er nødt til å holde fokuset oppe, selv om det er helt forferdelig å høre på dem. De må ha hatt et helvetes mareritt, der de løp for livet, sier hun.

Var under et stort press
Av 170 ansatte i Nordre Buskerud politidistrikt - politifolk og sivile - jobbet 107 med Utøya-saken på en eller annen måte. Mange var under stort press og opplevde enorme belastninger, skriver Politiforum.

- Jeg er stolt og ydmyk over mine kolleger som presterte i innsatsfasen. Det fantes ingen frykt, i hvert fall ikke på utsiden. Det var initiativ og guts hele veien, sier politiførstebetjent Håvard Gåsbakk til Politiforum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.