*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har alle en polfarer i oss

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten (SCANPIX)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet Nansen-Amundsen-året.

Jonas Gahr Støre appellerte til motet i folk da han åpnet Nansen-Amundsen-året søndag.

Les hele saken i Nordlys.no

– Kjære venner, kjære ishavsfolk. Takk for været, som er politisk korrekt og helt riktig for dagen!

Slik brøt utenriksminister Jonas Gahr Støre isen foran en stor folkemengde da han offisielt åpnet det norske Nansen-Amundsen-året 2011 i Tromsø. Det skjedde på plassen mellom Framsenteret og Polaria.

Dobbeltjubileum
Det er i år 150 år siden Fridtjof Nansen ble født. Samtidig er det 100 år siden Roald Amundsen og hans ekspedisjon ble de første til Sydpolen. Det markeres gjennom hele året.

Les mer om Nansen-Amundsen-året på jubileets egen nettside her

Les hele talen her på regjeringen.no

Under åpningsseremonien i Tromsø søndag siterte Støre blant andre Hamsun, Nansen og Jan-Gunnar Winther i sin tale. Nansens minneord over Roald Amundsen ble sitert slik:

– «Han var en dådens mann. En av de tause menn som gjør ting. En ny oppdager av rang. Han har utvidet kjennskapen til vår jord.» Utvidet kjennskapen til vår jord var Nansens ord, og han var jo også en av de som hadde gjort det, som Jan-Gunnar Winther akkurat sa.

Trakk fram motet
Jonas Gahr Støre trakk fram motet til polfarerne, og appellerte til folk om å finne polfareren inni oss. Han fulgte dermed opp Kong Haralds nyttårstale. Kongen utfordret også det norske folket til å gjøre minst én ting de ikke tidligere har turt å gjøre.

– Vi har alle en polfarer i oss, sa Støre.

Les flere saker i Nordlys.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag