RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sykehuset Østfold, Fredrikstad.
Sykehuset Østfold, Fredrikstad. (Foto: Scanpix)

- Vi har beklaget lekkasje

Sykehuset Østfold har beklaget lekkasjen om de siamesiske tvillingene overfor familien. Nå gjør helsepersonellet rundt familien alt for å hindre nye lekkasjer.

- Det er stor harme blant sykehusets ansatte fordi denne informasjonen har lekket ut. Ansatte ved Sykehuset Østfold har høy bevissthet om taushetsplikten, men i dette tilfellet er det overveiende sannsynlig at informasjonen har kommet fra oss, sier sykehusdirektør Leiv Kvale til TV 2 Nettavisen.

Allerede samme dag som de siamesiske tvillingene ble født, ble media tipset om det uvanlige søskenparet. Før tvillingene ble overført til Rikshospitalet ble familien innformert om lekkasjen. Sykehuset fikk lov til å bekrefte at de siamesiske tvillingene var født, og at tilstanden var kritisk.

Tilstanden skal ennå være svært alvorlig for barna. Rikshospitalet utreder nå hva som skal gjøres med tvillingene.

Vil informere
- At saken nå har lekket ut må vi forholde oss til. Sammen med foreldrene vurderer vi fortløpende hva som vil bli sagt, sier informasjonssjef Trine Lind ved Rikshospitalet til TV 2 Nettavisen.

- Hvis saken ikke hadde blitt kjent ville ikke dette vært noe problem. Nå må vi vurdere hvilken informasjon som skal komme ut for å forhindre feilinformasjon, og for å hindre at medietrykket på familien, foresatte og helsepersonell rundt tvillingene skal bli for stort, sier Lind.

Sykehusdirektør Kvale er uenig i at sykehuset har en informasjonsplikt når så uvanlige fødsler skjer på sykehuset.

- Jeg ser ikke at vi har noen plikt til å informere mediene om at barn med alvorlige misdannelser er født hos oss. Dette er en tragedie for familien, og vår oppgave er å beskytte pasienter og deres pårørende. Befolkningen skal være helt trygge på at når de legges inn hos oss blir taushetsplikten og deres integritet ivaretatt, sier Kvale.

Sykehusets ledelse har de siste dagene gått flere runder med sine ansatte for å poengtere at de har taushetsplikt. Kvale har også informert fylkeslegen i Østfold om lekkasjen.

Vil ikke jakte på kilden
- Dette er alvorlig. Våre pasienter skal komme til sykehuset i full forvissning om at taushetsplikten blir overholdt og deres integritet blir ivaretatt. Hvis jeg får visshet om hvem som har lekket, så vil det få konsekvenser for den eller de personene. De vil få en skriftlig advarsel, og det vil bli sendt tilsynssak til fylkeslegen i Østfold, sier Kvale.

Han vil for øvrig ikke anmelde saken til politiet eller starte en heksejakt for å finne synderen.

- Å jakte på syndebukker fører ikke noe frem. Det allmennpreventive hensynet har vi oppnådd ved den informasjonen som vi nå har gått ut med, og at hele saken har vakt så stor harme blant de ansatte, sier Kvale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere