RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Forsvaret

- Vi har funnet et stort antall vrakdeler i dag tidlig

Sist oppdatert:
Redningsmannskaper har funnet et stort antall vrakdeler og kan konstatere at de har funnet åstedet for styrten.

Lørdag formiddag blir det bekreftet at letemannskaper har funnet vraket av det savnede Hercules-flyet. Vrakdelene ligger spredd utover store områder på omkring 1500 meters høyde.

Forsvarsminister Espen Barth Eide og forsvarssjef Harald Sunde innkalte til pressekonferanse på Akershus festning klokken 13.00 lørdag formiddag.

- Det er funnet svært mange vrakrester som vi med sikkerhet kan knytte til den savnede Hercules-maskinen, og derfor vet vi nå at det har forekommet en svært alvorlig flyulykke, sier Barth Eide på pressekonferansen.

På spørsmål fra journalister om det fortsatt var håp om å finne overlevende, svarte Barth Eide følgende:

- Det ser mørkt ut, men vi vil ikke konstatere at alt håp er ute.

- Et svært dystert bilde
Videre sier forsvarsministeren at hans tanker nå går til de pårørende. Han tar seg også tid til å berømme innsatsen til redningsmannskaper som har søkt etter flyet i nesten to døgn.

Forsvarssjef Harald Sunde bekrefter at flyet har krasjet inn i fjellveggen.

- Det avtegner seg dessverre et svært dystert bilde på havaristedet, sier forsvarssjef Harald Sunde på pressekonferansen.

- Flyet har truffet vestveggen på fjellmassivet Kebnekaise, sier Sunde og legger til at vrakrestene er spredd utover et stort område.

Også han berømmer svenske og norske hjelpemannskaper, som skal fortsette søket i det vanskelige området. Vrakrestene ligger i et område hvor det er store isbresprekker. Forsvarssjefen understreker derfor at hjelpearbeiderne begir seg ut på et farlig oppdrag.

- Det er et farlig og vanskelig arbeid foran oss.

- Vi må forberede oss på at videre arbeid vil ta tid, sier Sunde.

Stort antall vrakdeler
Det var den svenske redningssentralen, som ledet søket etter flyet, som bekreftet funnet av Hercules-vraket.

- Vi har funnet et stort antall vrakdeler på Rabotsglaciären, sier pressetalsmann ved Den svenske sjø- og flyredningssentralen, Tobias Nicander, til Nettavisen.

- En enhet som søkte i området i dag tidlig, fant et stort antall vrakdeler på Rabotsglaciären ved 07.30-tiden i dag. Det er såpass mange vrakdeler at vi kan konstatere at vi har et havaristed, sier han.

Vrakdelen ligger spredd utover et stort område på vestsiden av fjelltoppen Kebnekaise.

- Har dere gjort noe funn av de savnede personene?

- Nei, det har vi ikke, vi har bare funnet et stort antall vrakdeler, sier Nicander.

- Nå har redningssentralen fullført sitt ansvar, så vi har overlevert ansvaret for operasjonen til politimyndighetene i Norrbotten, sier Nicander.

Vrakdeler på to steder
Politiet skal fortsette søket, dokumentere funnet og utføre tekniske undersøkelser på havaristedet.

- Siden klokken 09.00 i dag tidlig fikk vi ansvaret for etterforskningen og redningsarbeidet. Det er cirka hundre mennesker som hjelper til i området. Det er politi, fjellreddere og personell fra det svenske og norske forsvaret som hjelper til, sier områdesjef for politiet i Norrbotten, Håkan Alselind, til Nettavisen.

- Vi har funnet det som antas å være vrakdeler i to områder. Det er på vestre og sørøstre side av Kebnekaise-toppen på Rabotsglaciären og Björlingsglaciären (isbreer), sier han.

Stor skredfare i området
Alselind understreker at redningsoperasjonen er vanskelig ettersom det er skredfare i området.

- Nå er det ganske bra vær så man kan se fra helikopteret. Men det har vært dårlig vær i natt og det er stor snøskredfare i området. Vi har også to lavinehunder med oss i tilfelle det går et skred, sier Alselind.

- Har ikke gitt opp håpet
Politiet har ennå ikke gitt opp håpet med å finne overlevende.

- Vi leter etter overlevende helt til vi finner noe som taler imot.

Da letemannskaper gjorde funn av alle vrakrestene tidlig lørdag, ble det altså klart at flyet trolig hadde truffet fjellveggen.

- Det er ting som tyder på at flyet har gått rett inn i fjellveggen, men vi har ikke fått noe bekreftet årsaksforklaring, sa redningsleder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge, Kjell Johansen, til Nettavisen tidligere lørdag.

Sjø- og flyredningssentralen kan ikke gi noe svar på hva som forårsaket ulykken, men opplyser at hendelsen skal granskes av Statens Haverikommission.

Fem norske offiserer var om bord på flyet da det ble meldt savnet under innflyging til Kiruna i Nord-Sverige.

De savnede er Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Ståle Garberg (42) og Steinar Utne (35).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere