- Vi har ingen krav

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Carl. I. Hagen fikk mange til å smile da han erklærte fra Stortingets talerstol at lista på 16 punkter, som han har lagt fram for regjeringen, ikke er «krav», men «vennligsinnede forslag».

06.10.03 14:13

Statsminister Kjell Magne Bondevik nektet likevel å strekke ut en hånd.

Før trontaledebatten i Stortinget startet mandag, hadde Frp-formann Carl I. Hagen lagt fram 16 krav for å inngå budsjettforlik med regjeringen. Men fra talerstolen i dag sa Hagen at det slett ikke er snakk om krav, men om forslag.

Fikk ikke svar
- De 16 punktene er stort sett vennligsinnede forslag, ikke krav slik det er kommet fram i media, sier Hagen.

Bondevik svarte at regjeringen arbeider systematisk med å svare på lista fra Frp, men ellers var han ikke villig til å strekke ut en hånd mot Hagen.

- Det er merkelig at Hagen sier at han vil teste hvor vennlig regjeringen er mot Frp etter at Hagen har skjelt oss ut i flere uker, sa statsministeren.

Skal stemme
Bondevik var ikke villig til å svare på Hagens spørsmål om hvorvidt regjeringen vil velge å samarbeide med Frp eller de sosialistiske partiene om statsbudsjettet som skal legges fram onsdag.

Det var i det store og hele flere spørsmål enn svar under trontaledebatten om hvem som skal samarbeide med hvem i Stortinget denne høsten. Marit Arnstad (Sp) advarte representantene mot å fokusere for mye på spillet om makten og for lite på politikken.

- I opposisjon
Ap-leder Jens Stoltenberg påpekte at velgerne må få klare alternativer å forholde seg til.

- Derfor vil vi legge hovedvekt på tiltak mot arbeidsledighet, en bedre skole og eldreomsorg framfor skatteletter. Alt dette vil vi følge opp i våre politiske dokumenter som vi vil legge fram utover høsten, sa Stoltenberg.

Bondevik advarte
Også Kjell Magne Bondevik advarte mot det omfattende maktspillet som nå foregår i Stortinget.

- Ingen er tjent med noe som lett kan oppfattes som et spill. Alle må være seg sitt ansvar bevisst – både for budsjettet og for den parlamentariske situasjonen, sa han, og framholt at «den parlamentariske situasjonen i dag er nøyaktig den samme som da Stortinget gikk fra hverandre før sommeren».

Statsministeren fokuserte ellers på den lave valgdeltakelsen og lokaldemokratiet, arbeidsledigheten, familiens betydning, natur og miljø, respekten for menneskeverdet og velferd i sitt åpningsinnlegg.

Stortinget skal stemme over de 16 punktene fra Frp i løpet av dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.