*Nettavisen* Nyheter.

- Vi kalte ham pasienten

Veteranjournalist Morten Pedersen sier at Øystein Stray Spetalen gikk under kallenavnet «pasienten» i samtaler med Espen Shampo Knutsen.

18.09.08 14:52

I Oslo tingrett torsdag avviste kommentator og journalist Morten Pedersen i Dagbladet at «amok-oppslaget» til Dagbladet var en konspirasjon mellom ham og Christian Eidem.

- Det provoserer meg. Gode kontakter er det journalister lever av. Å ha kilder og kontakter som man får informasjon av og som stoler på deg, er helt nødvendig, sa Morten Pedersen i retten.

Hovedpersonen stiller ikke

En av hovedpersonene i denne rettssaken, Christian Eidem, stilte torsdag ikke i retten. Han er i London, og ønsker å bli intervjuet per telefon.

Spetalens advokat, Cato Schiøtz, vil ikke akseptere at Eidem ikke møter.

Fotballrådgiver Christian Eidem var altså mannen som Øystein Stray Spetalen reagerte mot på Odeon 31. juli 2007. Han er også mannen som Spetalen mener kan stå bak denne saken.

- Det er to teorier. Enten har Dagbladets journalister gjort en dårlig jobb. Eller så er dette en plantet drittpakke, sier advokat Cato Schiøtz.

Eidem er en tidligere god venn av Spetalen. På tidspunktet da hendelsen skjedde, opplevde Spetalen at hans gamle venn hadde gått ham i ryggen.

Ingen støtte til Dagbladet
Øystein Stray Spetalen har i Oslo tingrett sagt at hans tidligere venn, nå uvenn, Christian Eidem, står bak Dagbladet-oppslaget. Spetalen har sagt at hvis opplysningene ikke er plantet, så må Dagbladets journalister ha diktet opp hele historien.

At historien er oppdiktet fikk han støttet for til gangs da vitnene fortalte om hendelsen torsdag formiddag. Verken Petter Stordalen, Espen Shampo Knutsen eller Petter Myhre kjente igjen Dagbladets påstander om at Spetalen hadde gått amok og slått rundt seg.

Les: Disse deltok på skandalekvelden og - Helt på trynet

Morten Pedersen fortalte i retten at Spetalens oppførsel på Odeon hadde vært den store snakkisen i fotballmiljøet i Oslo dagen etter den aktuelle turbotirsdagen (31. juli 2007). Heller ikke han fortalte at Spetalen skulle ha slått rundt seg.

Pasienten
- I løpet av onsdagen, etter den aktuelle tirsdagen, så tikket det inn en del smser utover formiddagen. Det var typen «har du hørt hva Øystein Spetalen gjorde i går» og «har du hørt at Spetalen fløy på Eidem». Jeg ringte til slutt til Espen Knutsen fordi han hadde spurt meg om jeg ville være med ut og ta en øl på Odeon den dagen, så jeg visste at han hadde vært der.

- Han fortalte at det hadde vært en episode hvor Øystein hadde kommet til bordet var svart i øynene og hadde tydelig «mistet det» som det heter. Det var et begrep Knutsen brukte. Etter hvert i denne samtalen ble Øystein omtalt som pasienten. I vår samtale ble han karrakterisert som «pasienten». Det er en slags sjangerbruk i Vålerenga. Det er ikke konkret ment, men man bruker det om man har gjort noe man ikke burde, fortalte Pedersen i retten.

Tipset ikke redaksjonen
Selv om Pederen fikk åtte til ti smser om hendelsen, tipset han ikke egen redaksjon. Kveldsredaktør Frode Hansen i Dagbladet sa at tipset først kom inn klokken 22.00. Selv ikke i dag kjente han til at Pedersen hadde fått de mange smsene om hendelsen.

Hansen sa forøvrig at ordet «amok» var noe han brukte på personer som oppfører seg ukontrollert, slik Spetalen angivelig gjorde den aktuelle kvelden.

Denne kvelden, før Dagbladet gikk i trykken, ble Pedersen også oppringt av Øystein Stray Spetalen som ønsket å høre hva avisen hadde tenkt å skrive. Etter en telefon til redaksjonen forsikret Pedersen om at det ville bli en mindre anonymisert artikkel.

Også VG fikk tipset
I følge Pedersen hadde Espent Shampo Knutsen også blitt oppringt av VG denne dagen. VG kjørte likevel ikke saken dagen etter, slik Dagbladet gjorde.

- Espen Knutsen ble oppringt av VG den onsdagen. Det er helt tydelig at noen har tipset VG også. Men det er sommertid i VG også. Det er ikke alle som er flinke til å stå på og sjekke saker tvers igjennom, sa Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.