*Nettavisen* Nyheter.

- Vi kan ikke rømme fra finanskrisen

Foto: Johannessen, Sara (Scanpix)

Finansministeren vil stramme inn med mindre bruk av oljepenger og minner om at Norge ikke kan rømme fra den økonomiske virkeligheten ute i Europa.

11.05.10 11:57

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) la tirsdag fram regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett. Der legger han opp til å stramme inn bruken av oljepenger med 17 milliarder i forhold til statsbudsjettet som ble vedtatt i desember. Han varslet også at 2011-budsjettet blir krevende.

Les også: - De styrer Norge som et fattig land

- Det blir ingen spasertur, sa Johnsen som svar på et spørsmål under pressekonferansen. - Det blir tøft, gjentok han.

Budsjettdokumentene ble lagt ut på Finansdepartementets nettside klokka 10.15.

Her kan du laste ned budsjettdokumentet (PDF)

Følg pressekonferansen direkte på nett-tv her

Sendingen startet klokka 10.30.

- I forslaget til revisjon av statsbudsjettet er bruken av oljeinntektene 17 milliarder kroner lavere enn vi la opp til i budsjettet i fjor høst. Vi tar vare på de gode resultatene vi har oppnådd i norsk økonomi og legger grunnlaget for økt sysselsetting og fortsatt lav arbeidsledighet, sa Johnsen da han presenterte revidert budsjett.

- Enkel politikk
Johnsen innledet sin presentasjon med en leksjon i samfunnsøkonomi der han var innom finanskrisen generelt, gjeldstyngede Hellas og penger-på-bok-landet Norge spesielt:

- Økonomisk politikk er egentlig ganske enkelt. Det er å bruke mindre enn vi har av inntekter, oppsummerte Johnsen og pekte på at tanken på kommende generasjoner må ligge til grunn også for finanspolitikken.

- Vi er et priviligert folk på mange måter. Det har kommet av vilje og evne til langsiktig planlegging, sa Johnsen. Han varslet at den økonomiske veksten nå bremser og at Norge går mot mer normale tilstander.

- Også norsk økonomi er sårbar
Om gjeldskrisen i Hellas og frykten for et nytt økonomisk tilbakeslag globalt sa finansministeren at Norge kan bli berørt på flere måter:

- Selv om Hellas har en gjeld på 130 prosent av BNP, og Norge er helt i den andre enden, er norsk økonomi sårbar fordi vi er en del av den globale økonomien. Hvis den økonomiske krisen treffer for fullt, kan vi ikke reise til fjells og tro at det går over. Våre bedrifter som konkurrerer i de internasjonale markeder vil merke det, sa han.

Strammer inn bruken av oljepenger
Hovedsakene i revidert nasjonalbudsjett er innstramming i bruken av oljepenger, hjelp til verftsnæringen og en prioritering av jernbane og veier.

Regjeringens forslag til budsjettrevisjon innebærer en bruk av oljeinntekter på 131,5 milliarder kroner i 2010. Avstanden til 4-prosentbanen og den mye omtalte handlingsregelen anslås nå til knapt 26 milliarder kroner, mot nesten 45 milliarder kroner i fjor høst.

- Vi nærmer oss handlingsregelen, sa finansministeren.

Roser innstramming
- Bruken av oljepenger ble betydelig lavere enn forventet, så veien tilbake til handlingsregelen blir langt kortere enn vi trodde for noen måneder siden, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securites til Nettavisen.

Les også: - Bruker 17 milliarder kroner mindre

Han sier det er godt nytt for Norge fordi vi da tåler en noe høyere rente enn i andre land hvor de må stramme mer til.

Les også: - Norge verre stilt enn Hellas

Dette sier opposisjonen
FrP er bekymret over at revidert budsjett ikke åpner for flere polititjenestemenn.

- Regjeringen styrer som om Norge var et fattig land, sier partiets finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein.

- Det er gledelig at oljepengebruken går ned, men dette skyldes ikke at regjeringen evner å prioritere. Det er skatteinntektene og utbytte fra statsselskapene som øker. Regjeringen skyver problemene foran seg, sier Jan Tore Sanner, Høyres nestleder og finanspolitisk talsmann.

- Vi ser at regjeringen ikke velger å møte de akutte behovene i barnevernet, rusomsorgen, politiet og den videregående skolen når de legger frem sitt reviderte budsjett i dag. Dette er en misbrukt anledning, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.