- Vi kan late som det er jul i dag, men så må vi glemme det

Foto: Cornelius Poppe (SCANPIX)

Oslo-ordfører Fabian Stang mener jula starter alt for tidlig.

15.11.10 21:25

Selv om det fortsatt er fem og en halv uke igjen til jul, var det rikelig med julestemning i Nordmarka i Oslo mandag formiddag, da juletreet som Oslo kommune skal sende til Reykjavik, ble felt.

Julesnøen var også på plass i Marka, og snøfnuggene dalte ned.

- Det var en fantastisk stemning i skogen. Det var ordentlig jul oppi der, forteller en juleblid ordfører, Fabian Stang (H), til Nettavisen.

Stang var tradisjon tro vert da den store grana ble felt. Til stede var også den islandske ambassadøren i Norge, Sigridur Duna Kristmundsdottir.

- Vi hadde barn fra Maridalen skole som sang julesanger, vi hadde et islandsk kor som sang og det var flotte folk fra Friluftsetaten som gjennomførte fellingen på en trygg og god måte. Totalt var vi vel cirka 100 mennesker der oppe, sier ordføreren.

- Må få litt hjelp fra Oslo
Det er en lang tradisjon å gi islendingene en julegran før jul. Tradisjonen går helt tilbake til begynnelsen av 50-tallet.

- På Island er det mye flott med vulkaner og varme kilder, men det er dårlig med trær der. Derfor må de få litt hjelp fra Oslo, sier Stang.

- Så dette er ikke også litt nødhjelp til kriserammede Island?

- Nei, men det er klart at den vennskapelige kontakten mellom våre to land har vært ekstra viktig nå som islendingene har hatt det vanskelig. Så jeg tror det betyr mer nå enn noen gang, sier han.

Juletreet ble hogget langt inne i Nordmarka, ved Aurtjern, cirka 2,5 kilometer innenfor Ullevålseter. Treet var vanlig norsk gran, og målte 12 meter på rot.

- Nå er treet fysisk på vei, legger Stang til.

Senere i november skal Oslo kommune, da også med ordføreren til stede, felle ytterligere to juletrær, som skal sendes henholdsvis til London og Rotterdam. Transporten skjer via sjøveien, og foretas gratis av tre rederier.

- Ikke for tidlig stemning
Søndag 28. november, 1. advent, skal Oslo-treet være på plass i Reykjavik, og lysene vil bli tent. Oslo kommune vil da være til stede, med varaordfører Aud Kvalbein.

- Men synes du det er greit å starte jula allerede nå?

- Jeg sa til barna at nå må vi late som det er jul i dag, og så må vi glemme det en måned, så vi ikke kommer for tidlig I stemning. Men treet skal transporteres, så vi måtte hogge det nå, sier Stang til Nettavisen.

- Når synes du jula bør starte?

- Jeg prøver å vente til i hvert fall 10. desember før jeg setter i gang hjernen på jul. Jeg vil gjerne vente litt, for da synes jeg det blir hyggeligere. For meg er det ordentlig jul først når Sølvguttene synger i Rådhuset lille julaften, sier han.

- Både gleder og gruer meg
- Gleder ordføreren seg til jul?

- Både ja og nei. Det er jo veldig hyggelig sånn familiært, men som ordfører ser jeg jo også at jula er en høytid hvor de som har det vanskelig sliter ekstra. Så jeg er veldig opptatt av at vi bruker den muligheten vi har til å ta vare på dem som ikke har det så godt, sier Stang.

Stang tenker spesielt på de som er ensomme.

- Jeg tror det med ensomhet er en stor utfordring i en storby. Den ensomheten er nok for mange mulig å leve med hele året, men den blir veldig forsterket i jula. Så min oppfordring er at alle som vet om noen som kunne hatt glede av et besøk, de må kjenne sin besøkstid og være der for andre, sier han.

- Min familie er utradisjonelle
Selv ser Wenche Foss' sønn fram til familiejulen, selv om de ikke er så tradisjonelle, ifølge ham.

- Vi er faktisk veldig tradisjonelt utradisjonelle. Vi tar og samler et eller annet og spiser. Jeg tror vi er mer opptatt av stemningen, det å ha tid til hverandre, enn nødvendigvis de ulike matrettene og presangvolumet, sier Stang.

- Så hva spiser dere på julaften?

- Vi har hatt mye spøk med det. Jeg er ikke så veldig opptatt av tradisjoner. En gang lagde jeg middag på hytta, satte sølvpapir foran døra på stekeovnen og satte meg i badstua. Og det ble hummer, humrer han, og fortsetter:

- Vi har prøvd både hummer og ribbe, men ribbe har vi aldri fått til, så da må vi ha noe i reserve. Vi hadde rype mye når vi var barn. Mor hadde med seg den tradisjonen. Men vi har ikke lagd planene for i år, jeg tenker guttene mine skal få bestemme, sier Stang.

- Stress ned - og gå på ski!
Han har to råd til folk nå i førjulstida:

- Jeg synes handelsstanden må få lov til å starte jula når de ønsker det, men det er viktig at vi kunder setter dagsorden også. Ikke stress, er mitt råd, sier han, og legger til:

- Friluftsetaten kjører i dag løypemaskinene, så før julefettet fester seg er det viktig å komme seg ut på ski. Da har man plass til litt mer etterpå, sier Stang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.