RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Anfinnsen (Rogalands Avis)

- Vi kontrollerer ikke bruk av blinklys

Sist oppdatert:
Det finnes nemlig ingen bestemte regler...

Politiet gjennomfører ikke kontroller på bruk av blinklys i rundkjøringer fordi det ikke finnes noen bestemte regler, skriver Rogalands Avis.

Rune Svendsen er politioverbetjent i trafikkseksjonen ved Stavanger politistasjon.

Overfor RA gir han tydelig uttrykk for at debatten om bruk av blinklys i rundkjøring kommer opp litt vel ofte i mediene.

- Nei, vi pleier ikke å ha kontroller på bruk av blinklys i rundkjøringer fordi det ikke finnes noen faste regler. Du skal jo egentlig blinke deg ut, men på de små rundkjøringene rekker en ikke å blinke seg ut. I de små rundkjøringene gir du bedre beskjed om hvor du skal ved å blinke til venstre dersom du skal til venstre i krysset. Derfor blir det litt skjønnsmessig basert på størrelsen på rundkjøringen, sier Svendsen.

Fart er et større problem
Han understreker at han langt heller vil trekke fram fart som et problem i rundkjøringer enn forskjellige praksiser i bruken av blinklys.

- Det er de som kjører altfor fort inn i rundkjøringer som skaper farlige situasjoner og av og til ulykker, sier Svendsen, og peker på det trekantede vikepliktskiltet ved inngangen til rundkjøringen.

- Når du kjører inn i en rundkjøring så har du vikeplikt. For å vise andre at du har skjønt det, skal du tydelig sette ned farten, eller stoppe helt opp, sier Svendsen.

Han påpeker videre at ulykker i rundkjøringer sjeldent forårsaker store skader. Dersom det er personskader, og politiet blir koblet inn, så har noen av de involverte i de aller fleste tilfellene kjørt for fort.

Kontrollerer i Bergen
I motsetning til politiet i Stavanger, så har politiet i Bergen valgt å slå ned på manglende bruk av blinklys i rundkjøringer.

Ved to kontroller i oktober og november ble 79 bilførere stoppet, og alle fikk 2000 kroner i bot hver for ikke å ha blinket seg ut av rundkjøringen.

- I disse kontrollene reagerte vi på dem som ikke blinket seg ut. Hensikten med blinking er jo å gi veiledning til andre trafikanter. Når det ikke blir gjort, går det ut over trafikken, og det oppstår misforståelser, sier leder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Jens Kleppe, til RA.

UP-Olsen
Leif N. Olsen, for mange bedre kjent som UP-Olsen, var i 20 år direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

Han forklarer til RA hvorfor politiet kun kan hjemle bøtelegging av bilister som ikke blinker seg ut av rundkjøringen.

- Vanlig lære er at du skal blinke deg ut av rundkjøringen fordi du da forlater en forkjørsvei, og da er blinking et påbud. I små rundkjøringer der det er til veiledning for andre, kan en også blinke til venstre. Men i store rundkjøringer, der du ikke har oversikt over hele rundkjøringen, kan det føre til farlige situasjoner, sier Olsen.

Trafikkautoriteten ler godt når han hører at saken dreier seg om praksisen i Stavanger-området.

- Jeg vet jo at Stavanger har hatt en litt annen praksis enn resten av landet, og jeg har hatt mange diskusjoner med trafikkskoler i Stavanger om dette. Men rundkjøringene i Stavanger er jo ganske små, og da kan det være en fordel å også blinke til venstre, sier Olsen.

Han understreker at trafikkreglene ikke sier noe spesifikt om bruk av blinklys i rundkjøringer.

Les flere saker i Rogalands Avis her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere