*Nettavisen* Nyheter.

- Vi må ta upopulære avgjørelser

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Frp er på ville veier når de vil selge øl til butikkene stenger.

31.05.11 15:25

Politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe, Aina Stenersen, mener ølsalget må følge butikkenes åpningstider.

Stenersen synes regelverket, som forbyr ølsalg etter klokken 20 på hverdager, og klokken 18 på lørdager, er tåpelig.

- Jeg mener det er litt tåpelig at man skal trekke et teppe over ølen på et visst tidspunkt, og da kan man plutselig ikke selge, sier hun.

LES OGSÅ: - Ølsalg til butikken stenger

- Eneste som hjelper
KrF-leder Knut Arild Hareide synes lite om Frp-forslaget. Stenersen ønsker også å legge ned Vinmonopolet, flytte sprit og vin til butikkhyllene, samt åpne for døgnåpen alkoholservering på utestedene.

- Dette er den samme, gamle leksa fra Frp, sier Hareide til Nettavisen.

Han mener det blir helt feil å utvide salgstidene for øl i matbutikkene, særlig med tanke på at alkoholforbruket i Norge er økende.

- Det er ikke det verste i deres forslag, men jeg vil likevel ikke støtte det. For vi vet at tilgjengelighet er den største utfordringen knyttet til alkohol, sier Hareide, som mener man er nødt til å ta noen upopulære avgjørelser for å begrense skadene.

- Vi vet jo at det eneste som hjelper for å redusere skadevirkningene i forhold til alkohol, er tilgjengelighet. Vi må være villige til å ta noen upopulære beslutninger for å unngå at skadevirkningene blir for store, sier han.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

- Blir dyrere for samfunnet
Selv om åpningstidene i matbutikkene har blitt utvidet de siste årene, har man valgt å ikke endre alkohollovgivningen.

KrF-lederen advarer mot økte samfunnskostnader dersom regelverket liberaliseres.

- Vi vet jo at det å ha mer liberale regler, både for pris, sted og tid, gjør at prisen totalt for samfunnet går betydelig opp. Alle forskere og de som jobber med dette er tydelige på at det er sammenheng mellom tilgjengelighet og skadeomfang, sier Hareide.

Stenersen mener den restriktive alkoholpolitikken fører til at nordmenn «stressdrikker» og kjøper «for å ha det» blant annet i Sverige, i stedet for å normalisere bruken. Hun mener Norge taper milliarder av kroner fordi så mange reiser til vårt naboland for å handle alkohol.

- Hun sier hun forstår at folk drar til Sverige for å handle billig alkohol, men det er klart at det vil være langt dyrere for Norge å forandre alkoholpolitikken. For hvis vi fører en alkoholpolitikk som fører til mer vold og kriminalitet, så er kostnaden mye større enn om vi taper noen kroner om folk handler i Sverige, sier han.

LES OGSÅ: Vil avskaffe Taxfree-butikkene

- Det vil bli mer vold
Hareide er heller ikke glad for forslaget om døgnåpen alkoholservering på utestedene.

- Jeg mener forslaget om å ha skjenking døgnet rundt er en totalt uansvarlig politikk, sier han.

KrF-lederen viser til vårt naboland, og byen Göteborg, der de har flyttet skjenketiden fra klokken 03 til 05.

- I Göteborg har utvidede skjenketider ført til en voldsspiral i sentrum, og politiet har bedt politikerne om å snu og gå tilbake til den forrige skjenketiden, klokken 03. Resultatet av den politikken Frp her foreslår, vil bli mer vold i sentrum, mer kriminalitet og en større utrygghet i byene våre, hevder Hareide.

Han mener man i stedet må kutte i skjenketidene.

- Vi har foreslått at skjenketiden flyttes fra klokken 03 til 02. Regjeringen har også vært positive til det, men har ikke gjort noe med det ennå, sier han.

LES OGSÅ: - Alkohol kan gi flere voldtektshenleggelser

- Bør ikke stenge samtidig
Stenersen tror ikke forslaget om å stenge utestedene klokken 02 vil løse noen av problemene.

- Da får man akkurat de samme problemene klokken 02 som man har klokken 03, og i verste fall drikker folk enda mer fordi de vet de må tidlig hjem. Både tall fra Bergen og Stavanger viser at det ble mer vold når man skjerpet inn på skjenketidene, sier hun.

Hun mener forlengede åpningstider vil føre til at folk går hjem til forskjellige tider, ikke samtidig slik som i dag.

- Jeg er jo Oslo-jente og er ofte ute på byen i helgene. Hvis jeg for eksempel går fra Tjuvholmen til Grünerløkka hvor jeg bor, så stenger alle utestedene samtidig. Da er det nesten som å gå i et 17. mai-tog av fulle mennesker. Alle fulle mennesker er samlet på de samme stedene, i taxikøene og i kebabsjappene, og da blir det mye knuffing og mye mer bråk, mener Stenersen.

Hareide sier han er enig i at det er uheldig at alle utestedene stenger likt.

- Jeg kan være enig i at det kan være riktig at alle utestedene ikke stenger samtidig. Så å få til det kan være positivt, sier han.

- Flere tragiske skjebner
- Stenersen karakteriserer regelverket som tragisk, hva tenker du om det?

- Jeg tenker at Frps alkoholpolitikk vil føre til flere tragiske skjebner, svarer Hareide, og legger til:

- Så spørsmålet er hvem vi skal ta hensyn til. Er det for å gi en større trygghet i byene våre? Er det for å ta vare på en av tre nordmenn som føler seg utrygge når de går på byen om kvelden? Vi vet jo at 115.000 nordmenn hvert år får fysiske skader av berusede nordmenn, sier han.

Helse- og omsorgsdepartementet, som har ansvar for alkohollovgivningen i Norge, ønsker ikke å kommentere saken.

Hva mener du? Bør ølsalget følge åpningstidene?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.