*Nettavisen* Nyheter.

- Vi orienterte hverandre

Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

REGJERINGSKVARTALET (TV 2 Nettavisen): Utenriksminister Jan Petersen avviser kommunikasjonssvikt mellom UD og Kripos i forbindelse med savnetlistene.

04.01.05 16:25

Det kom frem på en pressekonferanse i Regjeringskvartalet tirsdag ettermiddag.

Petersen avviste at Kripos har måttet hente informasjon til savnelistene "ad omveier" og at de har mottatt informasjon fra UD helt siden søndag.

Både UD og Kripos har helt siden listen ble offentliggjort mandag, mottatt masse kritikk for hullene i listen.

- Det er ingen motsetninger mellom Utenriksdepartementet og politiet. Påstanden om at Kripos har måttet samle inn informasjon til savnet-listen ”ad omveier”, stemmer ikke. Vi hadde ansvaret for dette arbeidet frem til torsdag i forrige uke, men har likevel gitt Kripos løpende orientering. De fikk informasjon første gang på kvelden 2. juledag, deretter fikk de fire oversendelser i elektronisk form mandag – og på onsdag fikk de mer informasjon. Kripos har hatt mulighet til å se hva slags materiale vi satt med – og jobbe ut fra det, sier utenriksminister Jan Petersen (H).

- Ikke utsatt for press
- Vi operererte med 91 personer på savnet-listen i dag tidlig, det oppdaterte tallet er nå 90. Kripos jobber videre med listen slik at de blir så oppdatert som mulig. At det er lagt politisk press på Kripos, har ingen overenstemmelse med virkeligheten, sier justisminister Odd Einar Dørum (V).

Justisministeren poengterer at savnet-listene er lagt frem på samme måten som våre naboland.

- Vi visste det kunne komme reaksjoner på listen, men vi mente det var viktig å få ut listene slik at den kunne bli samstemt med virkeligheten. Selv om tallet på antall savnede nordmenn har gått ned, er 90 personer svære tall i vårt land. Og vi skal ikke glemme at det tross alt er 150.000 mennesker som har mistet livet i denne katastrofen, sa Dørum

Ingen katastrofeøvelse
Utenriksminister Jan Petersen fikk spørsmål fra pressen om når Utenriksdepartementet sist gjennomførte en større katastrofeøvelse som inkluderte hele den politiske ledelsen.

- Det spørsmålet må jeg nesten få lov til å komme tilbake til, det kan jeg ikke erindre. Men det har ikke skjedd i min tid som utenriksminister. I etterkant ser jeg dette sikkert kunne vært gjort. Vi har vært gjennom mange typer situasjoner før, men størrelsesorden i denne katastrofen er langt større enn vi har erfaring fra tidligere, bekreftet Petersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.