*Nettavisen* Nyheter.

- Vi planla ikke drapet

ARENDAL (TV 2 Nettavisen): -Vi snakket om det, men planla det ikke. Ingen sa ja eller nei. Men på en måte var det en plikt, jeg var nødt. Ellers ville han drepe oss.

Det sa den 16 år gamle gutten som kan bli den yngste som dømmes for overlagt drap i Norge. Drapet skjedde da han var 15 år i fjor vinter.

I sitt vitnemål fredag bekreftet og utfylte han storesøsterens beretninger om faren.

Illebefinnende

Han forklarte seg om drapshandlingen 11. desember i 2002 på Sørlandet sykehus i Arendal. Etter innleggelsen fortalte moren og søstrene om farens seksuelle overgrep mot søstrene, som gikk veldig inn på ham.

- Jeg fikk høre at pappa ville leve med storesøster og få barn med henne. Jeg ble helt overrasket. Jeg spurte mamma om det var sant. Hun sa ja.

Han tenkte på situasjonen hjemme noen timer tidligere, hvor faren sa han ville ta livet av dem alle, da han plutselig fikk illebefinnende. Før han dro til legevakten sa han de trengte å dø.

Under innleggelsen ville faren ifølge 16-åringen ikke snakke med legene, men han snakket med søstrene sine.

Han instruerte at alle skulle være hjemme dagen etter. Bare eldste datter skulle dra på jobb.

Han gikk inn til faren og så på ham, og ville ta ham i hånden. Han kunne ikke tro at det var sant at faren var dødssyk.

- Han sa han kom til å dø. Jeg sa du skal ikke dø. Jeg ville være snill med ham. Etterpå fikk vi en lapp fra legene hvor det sto han var frisk. Da forsto jeg at han bare ville vi skulle synes synd på ham.

Truet

Gutten fortalte han visste om overvåking, kameraer og bånd. Det visste ikke de andre. De visste heller ikke at faren hadde våpen på jobb. Det hadde gutten sett. Han koblet alt dette:

- Vi snakket om at han ikke måtte komme hjem. Da ville vi ikke leve dagen etter. Jeg tenkte at kanskje han hadde planlagt at han skulle ligge på sykehuset, og våkne for seg selv og komme rett hjem og drepe oss.

- Så snakket vi om knivene. Det ble ikke bestemt. Men ingen sa nei, og ingen sa ja. Så snakket jeg etterpå med storesøster alene. På en måte var det en plikt, jeg var nødt, eller så ville han drepe oss. Jeg var ganske sikker på at han ville drepe oss. Jeg var nødt. Hvis han kunne voldta henne, kunne han også drepe oss.

Klemte hverandre

Søskenparet tok hverandre hender og klemte hardt. Dette fikk de ellers aldri lov til av faren. Den 16 år gamle tiltalte hadde kniven i lommen da han gikk inn.

- Jeg gikk for å se om han sov. Da så jeg han og tenkte: ”Det er den kroppen som vil ta livet av meg. Det er den kroppen jeg har fått mest juling av i mitt liv. Det er den kroppen som har voldtatt søsteren min. Det er den kroppen som sier han vil drepe meg.”

Faren våknet og prøvde komme opp, og spurte hva som skjedde. På albansk fortalte gutten ifølge sin forklaring til retten at han skjelte ut faren. Faren svarte ikke, mener han.

- Der og da kunne han sagt mer, men etter at jeg hadde sagt de albanske ordene, forsto han grunnen, forklarte gutten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.