*Nettavisen* Nyheter.

- Vi presset ikke Valla til å gå

LOs nye leder Roar Flåthen sier at Valla gikk frivillig. Se video.

09.03.07 16:37

- Jeg ble spurt på veien ned hvordan jeg hadde det. Dere skjønner vel alle at vi gjerne skulle vært foruten denne pressekonferansen. Det er ingen gledens dag. Men denne pressekonferansen er nødvendig, sa LOs nye leder Roar Flåthen da han ankom pressekonferansen.

Flåthen rykker opp som ny leder for Norges mektigste arbeidstakerorganisasjon, da LO-leder Gerd-Liv Valla trakk seg som leder for bare noen timer siden.

Se hele pressekonferansen med Valla her

- På mine egne veier og resten av LO-ledelsen kan jeg si at vi ikke er glad for at hennes periode slutter på denne måten, sa Flåthen.

- Gerd-Liv har selv valgt å gå av. Det er ikke press innad i organisasjonen eller i sekretæriatet som har ført til hennes avgang, understreket han.

Sensitive opplysninger
- Når det gjelder rapporten har vi besluttet å offentliggjøre sammendraget, og ikke hele resultatet. Det skyldes at klubben hos oss mente det var så mange sensitive opplysninger at det ikke var grunnlag for det. Skyldes også hensynet til personvern.

Det som blir publisert inneholder det vesentlige i rapporten, så vi mener det er tilstrekkelig.

- Det er ingen vinnere i denne saken. Vi vil løse den med minst mulig smerte for alle de involverte. Vi vil nå fokusere på de arbeidsoppgavene som er viktige for Los medlemmer. Dette er særlig pensjonsspørsmålet, tariffoppgjøret og arbeidsmarkedspolitikk, sier Flåthen.

- Tunge dager
Han innrømmer at de siste månedene har vært tøffe for organisasjonen.

- Utvalget rettet kritikk også mot oss i LO. En del spørsmål fikk vi sånn sett beskjed om at vi hadde gode rutiner, og at vi hadde gjort det veldig bra. Kritikken som går på oss som organisasjon vil vi ta alvorlig og følge internt. Vi har lagt til rette for en ny arbeidsmiljøundersøkelse før denne rapporten. Statens arbeidsmiljøinstitutt vil ta seg av dette.

«Vi har hatt en del tunge dager på jobben de siste dagene.»

- Vi har hatt en del tunge dager på jobben de siste dagene, men jeg og mange med meg synes LO er en fantastisk arbeidsplass. Vi har mange dyktige og hyggelige kolleger, sa Flåthen.

- Vi har vært i medias hule hånd i en periode. Denne prosessen har bidratt til at Gerd-Liv har fattet sin beslutning. Men vi som organisasjon vil likevel trekke lærdom av dette. Selv om vi har blitt utfordret skal vi vise at vi står samlet. Men vi skal vise at det er takhøyde for ulike meninger i LO.

- De som ønsker seg et svekket LO vil ikke få drømmen oppfylt, avsluttet han sin innledning med.

- Angrer du på din støtte til Valla, etter at Yssen framsto sitt brev. Blir ikke du også rammet?

- VI har lagt rapporten bak oss, etter beslutningen fra Valla. Jeg har støtta Gerd-Liv, men jeg vil ikke gå nærmere inn i detaljene, fordi vi ikke har gått videre i behandlingen.

- Ser du helst at Gerd-Liv fortsatte?

- Jeg har ingen andre kommentarer enn at vi tar til etteretning den beslutning hun har tatt. Men det var beklagelig at det endte på den måten.

- Hvordan forløp møtet i sekretæriatet?

- Jeg har ingen kommentarer utover at det ikke var noen som synes dette var et hyggelig møte, sier han.

Takket Valla
Flåthen har fram til i dag vært 1. nestleder, og har vært de facto leder etter at Valla sykmeldte seg.

- Sitasjonen gjør at noen må ta over stafettpinnen. Oss i ledelsen må ta oss av det, sier Flåthen.

Hvis ikke LO bestemmer seg for å ha en ekstraordinær Kongress, vil Flåten sitte til Kongressen samles i 2009.

Han takket også Valla for den innsatsen hun har gjort i sin tid i organisasjonen.

- Gerd-Liv har vært en sterk og modig LO-leder. LO har oppnådd store resultater i hennes tid, både medlemmer og alle som arbeider i Norge skylder henne en stor takk.

- Vi som har jobbet med henne har kjent henne som en som har skapt resultater. Hun vil bli husket for store saker som sykelønn, tariffoppgjør, sikring av en sterk offentlig sektor i Norge eller likestilling for å nevne noen, sa Flåthen.

– Jeg har ikke hatt noe problemer med sammarbeidet med Gerd-Liv. Hadde det vært opp til meg skulle jeg ha samarbeidet i to år til, sa Flåthen til slutt.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.