RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lars Inge Staveland

- Vi sender penger alle sammen

Sist oppdatert:
Norske somaliere benyttet dagens fengslingsmøte til å markere støtte til den terrorsiktede 38-åringen.

Lørdag klokka 13 begynte fengslingsmøtet i Oslo tingrett der en 38 år gammel somalisk mann er siktet for å ha overført penger til finansiering av terrorvirksomhet i Somalia. Møtet gikk for lukkede dører etter begjæring fra PST. Lørdag kveld ble han sendt til Oslo fengsel hvor han venter på kjennelsen fra tingretten. Kjennelsen vil sannsynligvis ikke være klar før søndag

Totalt tre personer er siktet i saken, men to av dem ble løslatt lørdag kveld.

Over 100 somaliere benyttet lørdag anledningen til å vise støtte til den terrorsiktede 38-åringen, som flere kjente personlig. De har også planlagt en demonstrasjon i løpet av de neste dagene.

Ønsker klare linjer fra PST
- Vi er her i dag fordi dette berører oss alle. Vi sender alle penger til våre familier og våre støttegrupper. Det vi ønsker å spørre PST om er klare linjer. Hvem kan vi og hvem kan vi ikke sende penger til? spør leder i Gruppa for fred og forsoning i Somalia, Ibrahim Abdi Aziz.

Flere personer Nettavisen har snakket med sier at de ikke er så opptatt av hvilken organisasjon de sender penger til i hjemlandet, så lenge det er noen som støtter det de oppfatter som en legitim motstandskamp mot etiopisk okkupasjon.

- For å være ærlig sender jeg penger til hvem som helst, sier en somalier som ikke ønsker å oppgi navnet sitt.

(Artikkelen fortsetter under).

219449

Felles for de frammøtte er at de mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) forveksler terrorvirksomhet med legitim motstandskamp.

-al-Shabaab er en motstandsgruppe
Når det gjelder gruppen al-Shabab som den 38 år gamle mannen er siktet for å ha sendt støtte til, sier Abdi Aziz at han oppfatter dette som en motstandsgruppe.

Den militære gruppa er ført opp på USAs liste over terrororganisasjoner.

- Vi mener at det ikke finnes noen militær løsning på problemene i Somalia, men støtter likevel de som kjemper mot etiopiske soldater, sier han.

Alle somalierne Nettavisen har snakket med, er enige om at denne typen støtte ikke er støtte til terror, men til frihetskamp. Etiopia invaderte Somalia høsten 2006, etter at Den islamske rettsunion hadde fått kontroll med de aller meste av landet.

- Etiopia er fienden
Etiopia er en gammel fiende av Somalia, og gjør krav på deler av landet. De fleste somaliere i Norge anser Etiopia som den store fienden, og mener støtte til islamistiske grupper som kjemper mot Etiopia er legitime motstandsgrupper.

LES OGSÅ: Terrorister eller frihetskjempere?

De frammøtte i Oslo Tinghus mener den siktede 38-åringen ikke har gjort mer enn alle andre somaliere.

- Vi kjenner de siktede. Det er folk som er aktive i det somaliske miljøet. PST har fått sin informasjon fra folk som støtter Etiopia, sier Hassan Ali Omar, talsmann for en arbeidsgruppe som ble dannet etter terrorsiktelsene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere