RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi skal være sjeleglade for at det ikke sitter en gjeng fra Høyre og Frp her

Foto: Lis M. Homdal (Lis M. Homdal)
Sist oppdatert:
Kristin Halvorsen med sleivspark mot opposisjonen da de rødgrønne satte seg ved forhandlingsbordet.

STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): Statsminister Jens Stoltenberg (A), finansminister Kristin Halvorsen (SV) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) begynner mandag forhandlingene som skal danne plattform for Norges regjering de neste fire årene.

Vanskeligere økonomi
Finanskrisen herjer videre selv om det verste ser ut til å være over her hjemme. Men det blir likevel en trangere økonomisk virkelighet for regjeringen de neste årene.

- Det økonomiske handlingsrommet blir mer krevende enn det vi har hatt. Vi har gjort det mange skulle ønske de hadde gjort, nemlig brukt mye krefter på å gjøre arbeidsledigheten så lav som mulig. Men det blir krevende å komme seg ned i oljepengebruken. Vi må være mer konsentrert enn tidligere, sa Halvorsen.

Men SV-lederen er også klar på at den norske regjeringen er langt bedre stilt enn de fleste andre land.

- Sola skinner. Vi er den politiske ledelsen i et land som har store muligheter i en krevende tid. Vi har et fortrinn som veldig mange andre ikke. Vi har forholdsvis små forskjell mellom folk. Mellom gutta på gølvet og de med snipp. Det gir oss et konkurransefortrinn økonomisk, sier Halvorsen.

Sjeleglad
- Vi kommer til å ha mange internasjonale utfordringer også. Ikke minst skal verden samordne seg for å hindre at lignende finanskriser kan skje igjen.

- Derfor skal vi være sjeleglade for, både vi og det norske folk, at det ikke sitter en gjeng fra Høyre og Frp her som skal diskutere hvordan de skal kutte i velferdsgoder for å gi skattelette. Men heller motsatt: Hvordan skal vi klare å ha et godt fundament for å finansiere ytterligere velferdsreformer, smalt det fra SV-lederen.

Se hele pressebriefen her. (ekstern lenke)

Demonstranter på plass
Og demonstrantene var på plass utenfor Statsministerens kontor fra dag én.

Men statsministeren fikk de ikke møte.

- Jeg er varsom med å gjøre disse forhandlingene til en arena der vi tar imot veldig mange ulike interessegrupper, var statsministerens knappe kommentar da han ble spurt om hvorfor han ikke ville bruke tid på demonstrantene fra Natur og ungdom på utsiden.

Les også: Her er Soria Moria 2-forhandlerne
Mange bytter? - Bare tre statsråder er sikre

En som tok seg tid var Liv Signe Navarsete. Demonstrantene krevde både vern av Lofoten, dobbeltspor på jernbanen på Østlandet og «Et fornybart Norge», og ga Navarsete et synlig symbol.

Gummistøvel
Navarsete fikk nemlig overrakt en gummistøvel med ulike miljøslagord: «Rens Kårstø» og «Bygg tog» blant annet.

- Dette skal jeg ta til etterretning, sa Navarsete mens hun studerte den gule gummistøvelen. - Jeg skal gjøre så godt jeg kan, lovet hun aksjonistene fra Natur og Ungdom.

SV en statsråd i minus?
På pressebriefen kom det få svar på hvordan regjeringskabalen vil bli til slutt. Kristin Halvorsen fikk spørsmål om hun var rede til å gi fra seg en statsråd på grunn av SVs svake valg.

- Uansett hva som skjer de neste dagene og ukene, har jeg ikke tenkt å forhandle gjennom pressen. Men vi skal ha et rødgrønt bærekraftig prosjekt. Og entusiasmen må være stor i alle tre partiene. Det er jo en rødgrønn politikk som har fått god oppslutning blant velgerne, sier Halvorsen.

Stoltenberg var imidlertid klar på en ting:

- Vi skal ta hensyn til partienes størrelse, Det har vi gjort i fire år, og det skal vi fortsette med.

Ingen «ny» regjering
Statsminister Jens Stoltenberg innledet pressekonferansen med å understreke at det ikke er noen ny regjering som nå tar over landet.

- Det er den samme regjeringen som fortsetter, så vi legger ikke frem noen ny erklæring for Stortinget, sa Stoltenberg.

Det som nå skal forhandles fram er en regjeringsplattform.

- Dette blir et dokument som er styrende for regjeringens politiske arbeid de neste fire årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere