RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi skjermer de svakeste

Foto: Odin
Sist oppdatert:
Statssekretær Helge Eide (KrF) avviser at Bondevik-regjeringen har sviktet de svakeste i Norge, til tross for at regjeringen har fjernet hele 15 velferdsordninger.

Statsminister Kjell Magne Bondevik har flere ganger sagt at han er stolt over at samarbeidsregjeringen er den aller første regjeringen som har lagt fram en egen fattigdomsmelding.

Samtidig viser en oversikt som Arbeidssøkerforbundet i Norge (AFO) har laget at Bondevik-regjeringen har har fjernet hele 15 velferdsordninger.

- Flere må i arbeid
Likevel er ikke statssekretær i Sosialdepartementet Helge Eide, som svarer for Bondevik fordi statsministeren er på vei til Aten, enig i at de fattigste har fått det verre de siste årene.

-Det blir for enkelt å si at bare alt er som før, så kan alle være fornøyde. Vi vet at hvis flere skal få et bedre liv, så må flere få en bedre tilknytning til arbeidslivet. Derfor har vi hjulpet og stimulert folk til å komme i arbeid samtidig som vi sørger for at de som ikke har mulighet til å arbeide får en fornuftig ytelse fra det offentlige, sier Eide til TV 2 Nettavisen.

- Gode resultater
Han understreker at en viktig del av regjeringens fattigdomspakke på omtrent 2 milliarder kroner, er rettet mot arbeidsmarkedstiltak overfor utsatte grupper.

- Arbeidet viser gode resultater allerede nå. Omtrent 2500 tidligere sosialhjelpmottakere er gjennom et prosjekt kommet i arbeid eller i studier som de finansierer selv.

- Vil det si at regjeringen mener at flere vil klare seg selv hvis en slutter å sy puter under armene deres?

- Nei, å si at folk har puter under armene vitner om manglende respekt for folk. Vi vil hjelpe og stimulere de som har mulighet til å komme i arbeid samtidig som vi hjelper de svakeste, sier Eide.

- Er det å hjelpe de svakeste når tall viser at sosialhjelpsatsene har stått på stedet hvil siden 1993 samtidig som resten av befolkningen hatt en lønnsvekst på hele 30 prosent?

- Økning på 46.000 kroner
- Det har aldri vært et mål at det offentlige skal garantere en lik velferdsutvikling for alle. Det som er viktig at de som ikke har mulighet til å sørge for seg selv, skal sikres et livsopphold. Derfor er minstesatsene når det gjelder attføringspenger og rehabilitering økt med omtrent 46.000 kroner mens vi har sittet i regjering.

- Lederen for Nesodden KrF, Pål-Erik Plaum, sier at det er for mye Høyre-politikk i regjeringen til at dere kan ta vare på de svakeste i samfunnet?

- Jeg vil ikke kommentere hans uttalelser, men det vi faktisk har gjort. Det er selvsagt slik at en ikke venter at våre politiske motstandere skal klappe for alt som skjer, men jeg går ut fra at KrF-ere støtter at vi hjelper folk til å ta et aktivt ansvar for seg selv.

Her kan du diskutere saken:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere